Економіка

Карантин опустив світові ціни на нафту

Американська нафта WTI в жовтні подешевшала на 11%, що є максимальним падінням з березня, з моменту введення жорсткого карантину в більшості країн через епідемію коронавірусу. Про це в понеділок, 2 листопада, повідомило інформагентство Інтерфакс-Україна з посиланням на дані Dow Jones Market Data.

Європейська еталонна нафта Brent у жовтні втратила в ціні 8,5%. При цьому 2 листопада її вартість на лондонській біржі ICE Futures продовжила знижуватися, впавши на 3,16%, порівняно з попередніми торгами 30 жовтня, до $36,74 за барель у разі постачання в січні за ф’ючерсними контрактами.

Грудневий ф’ючерс, термін якого закінчився в п’ятницю, втратив у ціні $0,19, або 0,5%.

Ціна ф’ючерсів на нафту WTI на грудень на Нью-Йоркській товарній біржі становить $34,54 за барель, що на 3,49% нижче за рівень попереднього сесії.

Падіння нафтових цін у жовтні пояснюється стурбованістю інвесторів з приводу попиту на тлі жорсткості карантинних заходів в Європі. Минулого тижня загальнонаціональні локдауни були введені у Франції і Німеччині.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у суботу оголосив про введення з 5 листопада в Англії полегшеного варіанту режиму самоізоляції на чотири тижні через зростання темпів поширення коронавірусу COVID-19.

Як повідомлялося, глобальні ціни на нафту прискорили зниження на біржових торгах у понеділок, 26 жовтня. Нафта дешевшала на тлі побоювань інвесторів, пов’язаних з поширенням коронавірусу в США та Європі, і швидкого відновлення видобутку в Лівії.