Прогрес

Карантинні заходи можуть знадобитися до 2022 року — вчені

Спалахи коронавірусу можуть тривати до 2024 року. При цьому невідомо, чи виробляється від хвороби тривалий імунітет.

Карантинні заходи, нехай і періодичні, можуть знадобитися до 2022 року. До такого висновку прийшли вчені Гарварду, змоделювавши можливі варіанти розвитку пандемії, пише журнал Science в середу, 15 квітня.

Дослідження аналізує кілька сценаріїв розвитку подій. Вчені підкреслюють, що не підтримують жодну з проаналізованих в роботі моделей, так як їхня мета «не підтримувати певні сценарії, а зрозуміти траєкторії розвитку епідемії та альтернативні методи, які на це впливають».

Тож вчені прийшли до висновку, що, можливо, будуть потрібні епізодичні вимоги щодо соціальної дистанції. На розвиток епідемії також будуть впливати такі фактори, як сезонність вірусу і тривалість імунітету.

Щоб побороти епідемію SARS-CoV-1, знадобилися тимчасові обмеження. Тепер же новий вірус SARS-CoV-2, можливо, матиме сезонний характер, як грип.

Якщо обмежувальні заходи знижують рівень зараження вірусом на 60%, то після обмежень до липня новий пік можна очікувати вже восени. Якщо вірус сезонний, то наступний пік варто очікувати взимку, після зняття обмежень щодо соціальної дистанції. За умови, якщо соціальна дистанція знижує його заражуваність на 60%.

Сценарій нагадує плани Великої Британії «перехворіти всім», але його розтягнуто у часі, щоб було легше медичній системі. З цього можна зробити висновок, що постійне або періодичне дотримання карантину може знадобитися до 2022 року. Це важливо для того, щоб не перевантажувати медичну систему.

Вчені підкреслюють, що для успіху періодичних карантинних заходів також важливим є розширення медичних потужностей. При цьому навіть якщо COVID-19 буде переможений, інфекційне спостереження все ще знадобиться, так як спалахи можливі до 2024 року. На цей момент невідомо, чи формується від хвороби тривалий імунітет.

Раніше вчені розповіли, як відрізнити COVID-19 від застуди, а також назвали ранні ознаки важкої форми коронавірусу.

Також вчені знайшли ліки від важкої пневмонії при коронавірусі. Попередні результати досліджень показали, що препарати, які призначаються при гіпертензії, знижують ризик розвитку важкої форми запалення легенів.