Прогрес

Концентрація метану в атмосфері Землі за останні 17 років зросла на 9%

Головними джерелами викидів цього газу залишаються промисловість і тваринництво.

Аналіз концентрації метану в атмосфері Землі за останні сімнадцять років показав, що його частка за цей час зросла на 9%, досягнувши рекордно високих значень. Результати дослідження опублікував науковий журнал Environmental Research Letters, інформує Ukr.Media.

«Двома головними джерелами цього приросту залишаються викиди, пов’язані з виробництвом і використанням природного газу, а також тваринницька галузь. Корови та інша велика рогата худоба виробляють майже стільки ж метану, як вся нафтогазова промисловість. Люди часто жартують з цього приводу, не розуміючи, скільки саме газу вони виділяють», — розповів один з авторів дослідження, професор Стенфордського університету (США) Роберт Джексон.

Як вважають кліматологи, зростання середньорічних температур на Землі у першу чергу пов’язане зі збільшенням концентрації парникових газів, у тому числі СО2, метану та сполук азоту. В кінці XIX століття концентрація вуглекислого газу становила 285 частин на мільйон (ppm), адже в середині минулого століття вона дійшла до 315 частин на мільйон. Зараз цей показник вже вище 400 ppm.

З-за цього більшість країн світу визнали загрозу і підписали серію угод, у тому числі Паризькі домовленості, в рамках яких провідні промислові держави світу погодилися добровільно скоротити викиди і підвищити ефективність своїх економік.

Ці заходи, як відзначають Джексон і його колеги, спрямовані у першу чергу на боротьбу з викидами СО2. Вони майже не враховують того, що на Землі є й інші джерела парникових газів, зокрема метану і фреонів, які у великих кількостях виробляє сільське господарство і промисловість. Особливо це характерно для країн, що розвиваються.

Метанова проблема клімату

За словами професора Джексона, це пов’язано з тим, що за кругообігом метану в атмосфері дуже складно стежити. Проблема полягає в тому, що цей газ під дією сонячних променів і молекул озону і кисню у верхніх шарах атмосфери дуже швидко руйнується. Крім того, його активно поглинає ґрунт.

У минулому вчені вважали, що цей процес повністю врівноважує всі викиди метану — і ті, джерелом яких служить діяльність людини, і природні джерела цього газу, такі як болота або геотермальні джерела. Джексон і його колеги перевірили, чи так це насправді. Дослідники детально вивчили, як змінювався обсяг викидів метану в тропічних і помірних широтах Землі, і те, як активно руйнувалися і поглиналися його молекули.

Результати їх роботи показали, що баланс між формуванням нових та розщепленням старих молекул метану порушився ще в середині 2000 років. З-за цього концентрація і загальна маса цього газу в атмосфері почала швидко зростати, збільшившись на 50 млн тонн (9%) порівняно з типовим рівнем початку XXI століття.

В основному це пов’язано з тим, що обсяги антропогенних викидів CH4, джерелом яких є тваринництво і землеробство, за останні 17 років зросли на 11%. Нафтогазова промисловість і енергетика за той же період почали виділяти в атмосферу на 15% більше метану. Це відбулося у всіх регіонах світу, за винятком Європи, де обсяг споживання м’яса знизився і були вжиті заходи щодо мінімізації метанових викидів.

Поки вчені не можуть сказати, чи знизилися ці викиди цього року з-за епідемії COVID-19, як це відбулося в Китаї. Проте вони сумніваються, що це справді сталося, бо рівень енергоспоживання та виробництва харчових продуктів майже не змінився. Як сподіваються кліматологи, зібрані ними дані підштовхнуть уряди всіх країн світу активніше стежити за викидами метану і вживати заходи щодо їх мінімізації.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net