Аналітика

Міжнародне енергетичне агентство прогнозує рекордне падіння попиту на газ

Попит на газ в світі впаде на рекордні 3% в 2020 році, але потім швидко відновиться і до 2030 року зросте на 15% до рівня 2019 року. Такий прогноз оприлюднило Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) у своїй щорічній доповіді World Energy Outlook.

«Очікується, що в 2020 році попит на природний газ скоротиться на 3%, що буде найбільшим щорічним падінням попиту відтоді, як він став одним з основних видів палива в 1930-х роках», — йдеться в огляді.

У МЕА вказують, що газ виявився більш стійким до ефектів кризи COVID-19, ніж вугілля і нафта. Використання газу в будівельному секторі, як правило, більшою мірою залежить від погодних умов, а зниження споживання в комерційних і громадських будівлях в період карантину було частково компенсовано зростанням побутового споживання.

У цілому попит на газ для промисловості в 2020 році знизиться на 4%, прогнозує агентство. При цьому після падіння в поточному році попит на газ повернеться до зростання.

«Згідно з прогнозом, глобальний попит на газ швидко відновиться, досягнувши 4,6 трлн кубометрів до кінця десятиліття, що означає, що в 2030 році він буде майже на 15% вищим, ніж в 2019 році», — наголошується в доповіді.

У першу чергу зростання попиту буде забезпечено країнами з ринком, що формується і розвивається, а на зрілих ринках попит в цілому буде статичним. На Китай та Індію припаде близько 45% загального приросту попиту на газ протягом наступного десятиліття. Також стійке зростання попиту буде спостерігатися на Близькому Сході і в Південно-Східній Азії.

Деякий приріст також очікується в США, де низькі ціни на газ як і раніше будуть сприяти переходу на нього американської промисловості.

Що стосується Європи, то незважаючи на деякий потенціал зростання в міру виведення з експлуатації вугільних і атомних потужностей, попит на газ в ЄС не повернеться до рівнів 2019 року, оскільки поновлювані джерела енергії займуть більшу частку цього ринку.

У цілому, перспективи зростання попиту на газ в світі як і раніше в значній мірі залежать від екологічної політики, а також від обсягу інвестицій в газову інфраструктуру. Згідно з базовим сценарієм агентства, вони складуть близько 70 млрд доларів на рік.

Нагадаємо, у вересні імпортний газ для України подорожчав на третину — до140,5 доларів за тисячу кубометрів.

Також повідомлялося, що в кінці вересня газ в Європі подорожчав до максимуму в 2020 році. Ціна газу на найбільшому хабі Європи TTF перевищила 150 доларів за тисячу кубометрів.