ГоловнеПолітика

МВФ оцінив податкову політику України

МВФ вважає, що податкова політика України потребує вдосконалення за рахунок впровадження ефективних інструментів, незважаючи на проведену модернізацію. Про це сказано в офіційному повідомленні МВФ.

«Податкова політика в Україні ведеться відразу за двома напрямками. З одного боку, за ці роки було проведено значну роботу щодо поступового вдосконалення і оновлення податкової системи. З іншого, ставляться під сумнів основні положення існуючої системи», — заявили у фонді.

Зокрема, в Україні були спрямовані «серйозні зусилля» на модернізацію міжнародних аспектів податку на прибуток, а також наближення до стандартів ОЕСР (Організації економічного співробітництва та розвитку), але деякі кола в Україні «наполегливо прагнуть скасувати податок на прибуток корпорацій».

У фонді пояснили, що основна ідея цих пропозицій полягає в тому, щоб ввести податок на виведений капітал.

«У попередніх звітах Департамент з фіскальних питань МВФ виступав проти прийняття податку на виведений капітал, оскільки це призвело б до значних втрат доходу», — сказано в документі.

Водночас нещодавно в Україні була прийнята прискорена амортизація інвестицій в основний капітал, що є «більш адресним податковим стимулом», який повинен дати очікувані результати.

Нарешті, позитивним для податкової політики називається Програма добровільного розкриття інформації (VDP), яка повинна дозволити платникам податків за певну суму врегулювати фінансові та фізичні активи, за які не сплачувались податки на прибуток.

Нагадаємо, що раніше Шмигаль обговорив з МВФ прогрес України за програмою Stand-by. Денис Шмигаль каже, що «підтримка МВФ — це маркер стабільності для України», і сподівається на позитивний сигнал з боку фонду.