Світ

Над Україною вперше пройшли стратегічні бомбардувальники ВПС США B-52

Стратегічні бомбардувальники Військово-повітряних сил США Boeіng B-52 вперше увійшли в повітряний простір України. Їх супроводжували українські винищувачі. Про це повідомили в прес-службі Командування Повітряних сил ЗСУ.

«Американські стратегічні бомбардувальники супроводжують винищувачі бригад тактичної авіації Повітряних сил Збройних сил України Су-27 і МіГ-29», — зазначило українське військове відомство.

Уточнюється, що бомбардувальники, які злетіли з авіабази Ферфорд в Британії, пролетіли над територією Європи до східного польського кордону, а потім у супроводі винищувачів ВПС України пройшли до узбережжя Азовського моря і назад.

«Патрулювання носить плановий характер для досягнення взаємосумісництва країн НАТО і партнерів. Ймовірно, що така співпраця в сфері колективної безпеки продовжиться і надалі», — підкреслили в Міноборони.

Відомо, що стратегічні бомбардувальники ВПС США В-52 здатні нести ядерну зброю, а також крилаті ракети з ядерними боєголовками.

Зазвичай бомбардувальники використовують для стратегічних атак, підтримки з повітря, повітряного стримування, наступальних протиповітряних і морських операцій. Під час операції «Буря в пустелі» B-52 доставили 40% всієї зброї, скинутої силами коаліції.

Раніше повідомлялося, що НАТО відновило фінансування робіт з утилізації непридатних боєприпасів в Україні зі спеціального трастового фонду НАТО.