Прогрес

NASA: всередині Плутона скритий під льодом величезний океан

Плутон – карликова, найвіддаленіша від Сонця планета в однойменній системі, не завжди була мертвою і крижаною.

Навіть зараз усередині планети, під кіркою порід вирує життя, вважають дослідники NASA і астрономи, інформує Ukr.Media.

Дослідники порівняли стан кори Плутона, беручи до уваги знімки з космічного корабля NASA New Horizon. Вивчивши характер розломів і тріщин, вчені зробили висновок, що вони з’явилися з-за бурління та розширення води всередині, коли величезний океан під корою замерз. Але вода не завжди була у твердому стані.

Як розповів Астроном Карвер Биєрсон з Каліфорнійського університету в Санта-Крузі, швидше за все, 4,5 мільярди років тому Плутон зазнав зіткнення з астероїдами. Причому тривав такий «дощ» близько 30 тисяч років. Це розпекло поверхню Плутона, що призвело до танення покладів льоду і формування морів і океанів. А значить, і життя.

На думку вченого, на цей час холодна Планета не така вже й холодна. За словами Биєрсона, якби вода повністю замерзла, утворюючи крижане ядро, зараз в NASA не спостерігали б ось такі розломи кори на поверхні Плутона. Принаймні, жодних ознак стиснення і обмерзання немає. Швидше за все, вода в рідкому вигляді ще присутня, і є велика ймовірність того, що там розвинулися хоча б найпростіші форми життя.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net