ГоловнеПолітика

Операцію з Brexit не встигнуть ратифікувати — ЄК

Єврокомісія звернулася до Лондона з пропозицією застосовувати угоду щодо Brexit в тимчасовому режимі, оскільки документ не встигнуть ратифікувати до закінчення перехідного процесу — 31 грудня 2020 року. Про це йдеться в заяві ЄК.

«У світлі цих виняткових обставин Єврокомісія пропонує застосовувати угоду протягом обмеженого періоду часу — до 28 лютого 2021 року», — зазначено в документі.

Як повідомили в ЄК, в організації підготують проект постанови Ради ЄС про підписання та тимчасове використання угоди. Після цього всі 27 держав-членів ЄС повинні будуть одностайно проголосувати, потім угода може бути офіційно підписана. Все це необхідно встигнути до 1 січня 2021 року.

Далі йдуть ще два етапи — Європарламент повинен буде схвалити операцію з Британією, а ратифікацію з боку ЄС завершить остаточна постанова Ради ЄС про укладення угоди. Ці кроки необхідно зробити до 28 лютого 2021 року.

Нагадаємо, напередодні прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон поінформував, що Лондон і Брюссель погодили торговельну угоду. Його слова підтвердила глава ЄК Урсула фон дер Ляйен. «Угода досягнута», — сказала вона.

У зв’язку з цим перший міністр Шотландії Нікола Стерджен зажадала надати її країні незалежність, оскільки, за словами політика, немає жодної угоди, яка коли-небудь могла б компенсувати те, що забрав Brexit.