Прогрес

Під Полтавою археологи знайшли давні ковзани

У Полтавській області археологи виявили артефакти відразу трьох стародавніх культур, серед яких лежали давні кістяні ковзани. Про це повідомляє прес-служба Науково-дослідного центру Рятівна археологічна служба.

Вчені досліджували багатошарове поселення Решетилівка-III, яке виявили під час проектування реконструкції дороги Н-31 Дніпро-Решетилівка.

У поселенні археологи зафіксували три культурно-хронологічні горизонти. Були знайдені артефакти катакомбної культури (середньо-бронзовий період, XX-XVII ст. до н.е.). Серед знахідок — фрагменти горщиків, прикрашених відбитками шнура.

Також знайдені артефакти чорноліської культури (пізньобронзового-ранньозалізного періоду, ХІ-VII ст. до н.е.). Знайдено прикрашені наліпним валиком фрагменти кераміки з проколами під вінцем, а також бронзові шпильку і проколку.

Найцікавішою виявилася знахідка, якій може бути трохи більше тисячі років. Це ковзани, зроблені з кістки, що попередньо датуються Х-ХІІІ ст. Їх виявили в культурному шарі поселення на глибині 0,5 м від сучасної поверхні.

Один кінець у них підтесаний і злегка піднятий вгору, на обох кінцях є дірки для кріплення ноги. Подібні ковзани також знаходили під Черніговом.

Раніше повідомлялося, що в Австрії виявили найдавніші останки близнюків, які жили близько 30 тисяч років тому.

Також відомо, що в південно-західній частині Криму виявили древній склеп.