ГоловнеПолітика

Половина українців виступають за євроінтеграцію — опитування

За вступ до Євросоюзу виступають 48% українців, 13% висловилися за інтеграцію в Євразійський економічний союз, а 30% — не хочуть вступу ні в один з союзів. Про це свідчать результати опитування Фонду Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва.

Згідно з опитуванням, найбільше прихильників євроінтеграції на заході і в центрі країни (72% і 52% відповідно). При цьому на півдні України євроінтеграцію підтримують приблизно стільки ж, скільки і не приєднання до будь-яких союзів (36% і 33% відповідно), а зближення з Росією — 23%. На сході щодо більшість 40% не підтримують ніяких союзів, а за інтеграцію з ЄС і РФ виступають 24% і 26% опитаних відповідно.

У той же час 42% українців виступають за вступ України в НАТО, військовий союз із РФ підтримують 11% респондентів і позаблоковий статус — 34% опитаних.

Опитування було проведено з 5 до 13 грудня 2020 року в усіх регіонах України за винятком анексованого Криму й ОРДЛО. Методом особистого інтерв’ю опитано 2004 респонденти, похибка вибірки не перевищує 3,3%.

Нагадаємо, що раніше соцопитування показало, кому зі світових лідерів українці довіряють найбільше. У трійці лідерів довіри — Ангела Меркель, Анджей Дуда й Емманюель Макрон, при цьому найменше українці довіряють Володимиру Путіну.

Також повідомлялося, що кожен третій українець не знає голів ОП, Кабміну й Ради. Українці краще знають політиків попередніх каденцій, ніж тих, хто при владі зараз, з’ясували соціологи.