Світ

Польща відкликала частину дипломатичного персоналу з Білорусі

Польща відкликала з Білорусі частину свого дипломатичного персоналу на консультації. Про це заявив заступник голови відомства Шимон Шинковський вель Сенк на прес-конференції в п’ятницю, 9 жовтня.

«Ми солідарно з партнерами з ЄС, які також вирішили відкликати своїх дипломатів, вирішили викликати на консультації частину дипломатичного персоналу. Це не всі дипломатичні представники. Консульська служба буде збережена», — сказав дипломат.

За його словами, для Польщі «вкрай важливо зберегти канали для контактів і консульські послуги для живуть поляків, що на території Білорусі».

«Ми будемо на цей недружній жест Білорусі реагувати. Знайдемо відповідь у відповідний час. Головний виклик — збереження консульської роботи. Звісно, її виконання буде ускладнене», — додав Шинковський вель Сенк.

«Це повинна взяти до уваги і влада Білорусі, думаючи про своїх громадян, яким польські консули видають візи. По суті, цей жест і ці обмеження влади Білорусі торкнуться і білоруських громадян», — резюмував дипломат.

Нагадаємо, 2 жовтня білоруська влада відкликала послів з Польщі і Литви, а також зажадала у посольств цих країн скоротити дипломатичний персонал у Мінську. Тоді офіційні Вільнюс і Варшава відмовилися відкликати своїх послів у відповідь.

Проте пізніше стало відомо, що країни ЄС відкликають послів з Білорусі. В організації підкреслили, що підтримка білоруського народу і його прагнення до демократії залишається в пріоритеті.