Men's & Women's

Поради, які допоможуть дівчатам домогтися успіху в бізнесі

Дівчата теж можуть домогтися успіхів.

Традиційно вважається, що бізнес — це чоловіча галузь. Але все більше жінок на рівних намагаються домогтися успіху, відкриваючи свої компанії. Це не так просто, як може здатися спочатку. Цікаво, що, за статистикою, партнери та роботодавці відмовляють жінкам набагато частіше, ніж чоловікам. Звичайно, це не привід опускати руки. Дівчата теж можуть домогтися успіхів, інформує Ukr.Media.

Як це зробити? Розглянемо далі поради, які допоможуть жінкам проявити себе у підприємницькій справі.

Ставити більше питань

Якщо ви тільки починаєте свій шлях у бізнесі, швидше за все, ви гостро відчуваєте брак досвіду. Щоб заповнити його, ви, звичайно, можете читати книги та навчальні матеріали, але вони ніколи не замінять спілкування з живими людьми. Тому не бійтеся задавати більше уточнювальних питань. Питайте поради у професіоналів і колег. Найчастіше вони із задоволенням поспілкуються з вами та поділяться досвідом.

У таких розмов є і ще одна важлива перевага: ви можете встановити зв’язок з потенційними партнерами. Бізнесмени цінують зацікавлених людей, які живуть своєю справою. Тому ваша допитливість виставить вас з кращого боку.

Якщо ви отримуєте лист, де вам відмовляють у співпраці, не поспішайте опускати руки. Велика спокуса закрити його і постаратися забути про невдачу, але важливо все-таки знайти в собі сили написати відповідь. Поцікавтеся, чому відмовилися працювати саме з вами. По-перше, ви можете дізнатись про недоліки, про які ви не знали раніше. По-друге, своїм листом ви покажете свою зацікавленість. Можливо, зараз це не спрацює, але в майбутньому вони згадають про вашу кандидатуру.

Не забудьте подякувати співрозмовнику навіть в разі відмови

Ввічливість — це запорука успіху в будь-якій галузі, у тому числі й в бізнесі. Тому намагайтеся тримати свої емоції під контролем, навіть якщо відчуваєте сильну образу. Не варто показувати свій розлад потенційним партнерам і роботодавцям. У бізнесі така поведінка вважається непрофесійною.

Якщо вам відмовили, обов’язково подякуйте за відповідь. Поцікавтеся, чому саме вони не зацікавлені у роботі з вами. Також ви можете висловити інтерес і до інших вакансій і можливого співробітництва. Гнучкість — це одне з головних достоїнств підприємців-початківців.

Зберіть якомога більше позитивних рекомендацій

Не відмовляйтеся від зворотного зв’язку, щоб покращити якість своєї роботи. Якщо ваші потенційні партнери відмовляють вам у співпраці, ви обов’язково повинні дізнатися, чому вони прийняли таке рішення. Не бійтеся писати й в ті компанії, з якими ви працюєте.

У бізнесі вкрай важливо наявність позитивних рекомендацій. Клієнти завжди звертають увагу на відгуки. Якщо більша частина з них будуть негативними, це може завдати серйозної шкоди вашій репутації. Але тут є один цікавий нюанс: позитивні відгуки заведено залишати набагато рідше. Навіщо витрачати час на їх написання, якщо вас все влаштовує? Найчастіше у відгуках клієнти критикують компанію, щоб та звернула увагу на свої недоліки.

Тому жінкам так важливо збирати й позитивні рекомендації. Зверніться до своїх партнерів і роботодавців, щоб вони написали гарний відгук про вашу спільну роботу. Не лякайтеся критики, якщо вони раптом вирішать її висловити. Від неї теж є своя користь: дізнавшись про недоліки, ви легко зможете їх усунути.

Проаналізуйте, що ви можете поліпшити у своїй роботі

На жаль, ідеальних людей не існує. Звертайте увагу навіть на незначні недоліки. Вам вони можуть видатися несуттєвими, але ваші партнери можуть думати інакше. Тому жінки повинні постійно аналізувати свої дії, щоб поліпшити їх. Поміркуйте про те, чому компанії відмовляються співпрацювати з вами. Можливо, вам не вистачає досвіду або позитивних рекомендацій.

Якщо потенційні партнери не поспішають розповідати про причини своєї відмови, ви можете звернутися за допомогою до інших професіоналів, що працюють у вашій галузі. Вони можуть проаналізувати ваше резюме, щоб зрозуміти, де саме ви зробили помилку.

Ви можете запитати думки й у своїх друзів

Іноді у початківців бізнесменів немає можливості звернутися до професіоналів галузі. Якщо вони не поспішають критикувати вас, ви все ще можете отримати зворотний зв’язок. Запитайте думку своїх друзів, родини або колег. Так, навряд чи вони зможуть побачити ваші професійні прорахунки. Але вони можуть виступити в ролі потенційних клієнтів. Дізнайтеся, чого саме не вистачає вашій компанії. Можливо, вони побачать ті недоліки, які приховані від очей. Попросіть їх чесно розповісти про те, що їм не сподобалося. Так, ви отримаєте не професійний відгук, зате вам не доведеться витрачати гроші на консультації у фахівців.

Не переставайте пробувати

За статистикою, жінки набагато частіше стикаються з відмовами, коли починають пробувати себе в бізнесі. Але це не означає, що в них менше шансів домогтися успіху. Важливо не опускати руки на шляху до своєї мети. Ніколи не переставайте намагатися досягти її, навіть якщо вам раз за разом відмовляють. Аналізуйте власні невдачі, робіть висновки, щоб прискорити свій професійний ріст. Чим більше досвіду переговорів у вас буде, тим більше шанс, що наступні потенційні партнери не відмовлять вам.

Так, відмови можуть сильно позначитися на вашій самооцінці. Але варто розуміти, що їх наявність не робить вас поганим підприємцем. Тому так важливо дізнаватися, що спонукало людину відмовитися від роботи з вами. Постійно робіть акцент на зворотному зв’язку. Тільки він допоможе вам професійно зрости й досягнути успіху.

Відправляйте запити знову, навіть якщо вам вже відмовляли раніше

Щоб домогтися успіху в бізнесі, підприємцям доводиться знову і знову пропонувати свої послуги клієнтам і партнерам. Іноді вони відмовляються від співпраці. Але це не означає, що вам потрібно обірвати з ними всі контакти. Проаналізуйте помилки, почекайте 3-4 місяці й спробуйте відправити черговий лист. Може бути, тоді в них не було можливості запропонувати вам співпрацю, але тепер вона з’явилася. Наполегливість і вміння добиватися своїх цілей в бізнесі нерідко окупаються. Немає нічого страшного в тому, що вам відмовлять 2-3 рази, якщо в майбутньому це призведе до укладення вигідного контракту.

Ніколи не опускайте руки й не здавайтеся

Домогтися успіху в бізнесі складно не лише жінкам, але і чоловікам. Ця галузь пов’язана з безліччю ризиків. Навіть професіонали своєї справи можуть прогоріти й збанкрутувати. Тому не варто опускати руки через невдачі. Постарайтеся морально підготуватися до них. Всі роблять помилки, але важливо вміти аналізувати їх. Невдачі — це відмінний спосіб поліпшити якість своєї роботи.

Постійно надсилайте пропозиції про співпрацю партнерам та потенційним роботодавцям. І не турбуйтеся, якщо вони не відповідають. Не завжди це означає відмову. Почекайте 1-2 тижні й висилайте повторну пропозицію. Нерідко бізнесмени-початківці автоматично вважають мовчання відмовою. Насправді є чимало форс-мажорів, через які ваше повідомлення можуть просто не помітити. Завжди є ймовірність, що менеджери компанії отримали надто багато відгуків, тому втратили ваш.

Але не копіюйте однаковий текст, сподіваючись, що цього разу на нього відгукнуться. Завжди додавайте щось нове, наприклад, позитивні рекомендації або пропозиції по роботі.

Так, відмова може сильно засмутити вас, але це не привід опускати руки. Просто виправте існуючі недоліки й спробуйте ще раз.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net