АналітикаГоловне

Путін може побачити причини наполягати на повній мирній угоді між Вірменією і Азербайджаном

Путін заявляє, що остаточний статус Нагірного Карабаху не вирішений, і його обговорюватимуть на переговорах, проведених Мінською групою ОБСЄ, в якій головують Росія, Франція і США.

«Що буде далі, врешті-решт вирішать майбутні лідери і майбутні учасники цього процесу», – сказав Путін журналістам у Москві минулого тижня.

Томас де Ваал, експерт із питань Південного Кавказу в Фундації Карнегі Європа, вважає, що висловлювання Путіна може послужити як майбутній аргумент для того, щоб російські миротворці залишилися у Нагірному Карабасі після початкового п’ятирічного періоду, прописаного в перемир’ї.

«Путін може побачити причини наполягати на повній мирній угоді, яка відновить відносини між двома важливими сусідами, Вірменією і Азербайджаном. А може цього і не робити, – каже де Ваал. – Якщо обидві сторони перебувають у стані припинених бойових дій, це є вагомою причиною для російських миротворців залишитися».

Росія, на його думку, більше зацікавлена у збільшенні власного впливу в регіоні з важливими торговельними шляхами, ніж у досягненні довгострокового миру на Південному Кавказі, пише де Ваал у своєму нещодавньому аналізі, опублікованому Carnegie Europe.

Де Ваал вважає, що Путін «викручувався, як міг, намагаючись пояснити, чому Росія вирішила підтримати одних сепаратистів – наприклад, у випадку відокремлених від Грузії регіонів Абхазії й Південної Осетії або окупованого Росією українського Криму, – але не підтримати інших – у Нагірному Карабасі».

«Його відповідь в основному полягає в тому, що Росія діяла в тих місцях, захищаючи своїх», – підсумовує де Ваал.

Джерело: Радіо Свобода