Соціум

Різдво 2020: дата, історія і традиції

Християни східного обряду святкують Різдво 7 січня. Люди заздалегідь готуються до свята — постять, прикрашають будинок, готують спеціальні страви.

Більшість українців відзначає Різдво Христове 7 січня. Тим часом, точна дата появи Ісуса Христа невідома, а традиція відзначати свято в цей день сягає II-IV століття нашої ери.

Батьки Ісуса, Йосип і Марія, йшли до Віфлеєму. Дорогою в печері, яку використовували як хлів для худоби, жінка народила первістка.

Першими, хто дізнався про те, що новонароджений — син Божий, були пастухи. Благу звістку їм принесли янголи. Волхви до Ісуса з’явилися з дарами — золотом, ладаном і смирном (запашним бальзамом). Вони були першими, хто вклонився Ісусові, як своєму цареві.

Цар Ірод дізнався про те, що на світ з’явився справжній правитель іудейський, і віддав жорстокий наказ — вбити всіх хлопчиків до двох років. Йосип і Марія з немовлям врятувалися втечею.

В Україні перед святом віряни 40 днів постять. У Святвечір готують пісну вечерю і йдуть в храм. Один одного люди вітають: «Христос народився. Славімо його».

Напередодні Різдва церква рекомендує утриматися від їжі. Розпочати трапезу в колі сім’ї можна тільки, коли на небі з’явиться перша зірка. Перед тим, як почати святкову вечерю, слід прочитати молитву.

На столі повинні бути 12 пісних страв.

Наприкінці вечері, як правило, залишають їжу для померлих близьких. Православні вважають, що саме в ніч з 6 на 7 січня живий і духовний світи об’єднуються в одне ціле.

Традиційно господині готують кутю — страву з рису або пшениці з родзинками, маком, горіхами і медом.

Також за традицією на стіл виставляють сочиво, пісний борщ, вареники з капустою, голубці з рисом, узвар, рибні страви.

Будинок українці прикрашають ялиновими гілками, що символізують євангельське дерево. Стіл застеляють соломою, а зверху накривають найкрасивішою скатертиною. У кутку столу обов’язково кладуть часник, який захистить від злих духів.

Майструють і встановлюють в найбільшій кімнаті Дідуха — символ достатку, сімейного благополуччя і багатого врожаю.

Незаміжні дівчата в Різдвяну ніч ворожать.

Також українці влаштовують колядування, в якому з великим задоволенням беруть участь всі від малого до великого. Люди розносять по домівках кутю і співають різдвяні пісні. А господарі нагороджують колядників грошима і солодощами.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net