Економіка

Шмигаль уточнив пункти «плану Б» щодо локдауну

У разі, якщо не спрацює карантин вихідного дня, в уряді вже активно розробляють новий план з протидії поширення коронавірусу. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль в Facebook.

«Тільки спільними зусиллями можна протистояти поширенню коронавірусу. Сьогодні закінчується четвертий день карантину вихідного дня. Упевнений, що введені заходи позитивно позначаться на динаміці захворювання. У разі погіршення сценарію розробляється план Б. Вчора я розповів, що ми почали обговорення цього плану, щоб вся країна мала про нього чітке уявлення», — написав Шмигаль.

Читайте також: Карантин вихідного дня залишається розумною альтернативою локдауну — Шмигаль

Він зазначив, що урядом щодо цього було проведено дві наради з міськими головами, зустрілися з Радою церков і релігійними організаціями, щоб виробити спільний, зважений і підтриманий усіма план. Також на цьому тижні з українським бізнесом обговорили механізми підтримки галузей, на яких обмеження позначаються найбільше.

Водночас з обговоренням можливих посилених карантинних заходів уряд продовжує зміцнювати медичну систему.

«Міським бюджетам направлені додаткові 870 млн грн на поліпшення забезпеченості лікарень киснем. Вже виділено 1 млрд грн на закупівлю 6 мільйонів експрес-тестів, які отримають сімейні лікарі та бригади швидкої допомоги. Активно ведемо переговори щодо закупівлі ефективної і безпечної вакцини, у якій буде прекваліфікація ВООЗ. Цього тижня, зокрема, обговорили з ЄІБ можливість перерозподілу 50 млн доларів на ці цілі», — зазначив Шмигаль.

Раніше в МОЗ сказали, коли зажадають ввести локдаун. Жорсткий карантин попросять ввести повторно, коли в день виявлятимуть по 30 тисяч нових випадків коронавірусу.

Також в Україні почали штрафувати за відсутність маски. Покарання піде не тільки за відсутність маски в громадському місці, а й за її неправильне носіння, зокрема, якщо вона не буде закривати ніс. Штраф від 170 до 255 гривень доведеться заплатити відразу ж на місці.