Політика

Слуга народу вирішила, як оцінювати роботу міністрів

У фракції пропонують наділити депутатів Ради правом оцінювати ефективність міністрів і відправляти їх у відставку.

У Верховній Раді депутати від Слуги народу підготували законопроект Про інтерпеляцію. Про це заявила заступник голови фракції Євгенія Кравчук у Facebook.

Кравчук написала, що зараз відсутній механізм контролю роботи міністрів, крім закону Про статус народного депутата України, що дозволяє нардепам звертатися до Кабміну з депутатськими запитами.

«Вихід — процедура інтерпеляції. Це маловідоме українцям поняття означає право парламенту підняти питання про відповідальність того чи іншого міністра… Ми вже підготували проект закону Про інтерпеляцію», — пояснила Кравчук.

Згідно із законопроектом, ініціювати процедуру зможе комітет або 45 народних депутатів. Потім питання розглядається в профільному комітеті, а коли він дає висновок — виноситься на пленарне засідання. Якщо рішення про незадовільну роботу члена Кабміну набирає 226 голосів, прем’єр-міністр протягом 15 днів зобов’язаний внести подання про його звільнення. У разі, якщо прем’єр цього не робить, питання включається до порядку денного парламенту без голосування, і парламент сам приймає рішення про звільнення міністра.

Винятки становлять міністр оборони і міністр закордонних справ. У їхньому випадку Рада рекомендує президенту звільнити їх, якщо дає негативну оцінку за результатами інтерпеляції.

За словами Кравчук, Рада не може звільнити міністрів відразу з визнанням їх роботи незадовільною, так як відсторонення від цього процесу прем’єра призведе до порушення балансу між парламентом і урядом та буде порушенням Конституції, адже Україна є парламентсько-президентською республікою.

«Слуга народу» резюмувала, що вже підписала український законопроект Про інтерпеляцію, і його зареєструють у Раді найближчим часом.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net