Прогрес

SpaceX отримає майже $900 млн субсидій завдяки супутниковому інтернету

Федеральна комісія із зв’язку США (FCC) виділила компанії Ілона Маска SpaceX субсидію в розмірі $885,5 мільйонів на забезпечення американців доступом в інтернет за рахунок розгортання на навколоземній орбіті мікросупутників Starlink. Про це повідомив телеканал CNBC.

За його даними, субсидії призначені для забезпечення доступом в інтернет жителів 35 штатів країни. Гроші будуть перераховуватися рівними щомісячними платежами протягом 10 років.

Відповідно до публікації, FCC планувала виділити десяткам різних компаній на ці цілі субсидії на загальну суму $16 млрд. Йдеться про забезпечення інтернетом жителів важкодоступних районів країни. В результаті було вирішено виділити близько $9,2 млрд, решта коштів будуть переведені в другу фазу програми федерального субсидування. Вона передбачає виділення $11,2 млрд на забезпечення інтернетом населення районів з частковим доступом в широкосмуговий інтернет.

Як відомо, супутникова мережа Starlink призначена для забезпечення доступу в інтернет за рахунок розгортання на навколоземній орбіті великої кількості малих апаратів масою до 500 кг. За оцінкою SpaceX, запуск в цілому 11 тисяч супутників і введення їх в експлуатацію коштуватимуть $10 млрд.

Нагадаємо, що 25 листопада SpaceX успішно вивела 60 супутників Starlink на орбіту. Після цього глобальна мережа зросла до 833 космічних апаратів.

Також повідомлялося, що перші користувачі вже протестували супутниковий інтернет від SpaceX.