Прогрес

SpaceX погодила відправку чотирьох космічних туристів на орбіту Землі

Компанія Ілона Маска підписала контракт зі Space Adventures на відправлення туристів у космос в кінці 2021-го або на початку 2022 року.

Вартість програми і «путівки» не розголошується, інформує Ukr.Media.

SpaceX має намір відправити в космос чотирьох цивільних осіб на пілотованому кораблі Crew Dragon. Компанія, заснована американським підприємцем та мільярдером Ілоном Маском, вже підписала угоду зі Space Adventures, яка з 2001 року займається космічним туризмом.

Запуск планують здійснити у кінці 2021 року або на початку 2022-го з мису Канаверал (Флорида). Сума контракту поки не озвучується, як і вартість самої «путівки». Однак відомо, що сторони погодили план підготовки для своїх майбутніх клієнтів і маршрут: туристи не потраплять на Міжнародну космічну станцію, але їх чекає п’ятиденна подорож навколо орбіти Землі — причому на висоті, яка у два-три рази вище орбіти МКС.

«Ця історична місія прокладе шлях до того, щоб зробити космічні польоти доступними для всіх людей, які мріють про це, і ми раді працювати над нею разом з командою Space Adventures», — сказала президент SpaceX Гвінн Шотвелл.

Маск вже не перший рік марить про початок ери космічного туризму. Так, ще у 2017 році компанія оголосила про намір відправити до Місяця двох осіб на споруджуваній Big Falcon Rocket. На наступний рік з’ясувалося, що до супутника Землі полетять Юсаку Маедзава — японський мільярдер і колекціонер — і ще шість-вісім осіб творчих професій. Потім плани знову помінялися: скласти компанію Маедзаві повинна була його дівчина, але незабаром пара розлучилася.

У січні цього року мільярдер оголосив про проведення конкурсу з пошуку супутниці, яка полетить з ним до Місяця. Через кілька днів конкурс скасували. При цьому змінюється не тільки склад учасників програми, з термінами поки теж нічого не ясно: за останніми даними, запуск відбудеться у 2023 році.

Між тим плани на відправку в космос туристів є і в інших приватних космічних компаній. Так, Річарда Бренсона Virgin Galactic має намір провести перший суборбітальний туристичний політ вже у цьому році. Вартість квитка в космос — 250 тисяч доларів. Blue Origin Джеффа Безоса теж обіцяє клієнтам нетривалу подорож до зірок: спочатку запуск хотіли здійснити у 2018 році, потім — в кінці 2019-го, але вже настав 2020-й, а випробування багаторазової ракети New Shepard тривають.

Про намір модернізувати «Союз» в цілях космічного туризму в жовтні минулого року заявив «Роскосмос». Туристичну версію корабля хочуть створити вже у 2021 році, хоча зазвичай на таке потрібно кілька років.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net