ГоловнеСвіт

США визнали уродженців Курил японцями

Держдепартамент CША визнав уродженцями Японії людей, що народилися на Південних Курилах, у відповідь на це Росія закликала Сполучені штати «знати червоні лінії», повідомляє японська газета Hokkaido Shimbun.

В інструкції для бажаючих взяти участь у програмі Diversity Visa (американська грін-карта) відзначається, що люди, які народилися на островах Хабомаї, Шикотан, Кунашир і Ітуруп, відносяться до Японії. А особи, які народилися на Південному Сахаліні, відносяться до Росії.

Через таку позицію Держдепу російське МЗС звинуватило США в тому, що американці нібито ставлять під сумнів підсумки Другої Світової війни і заохочують реваншизм.

«Потрібно ще один доказ, що США — ревізіоністська держава? За рішенням 1945 року Курильські острови відійшли СРСР… Знайте свої кордони і «червоні лінії», — йдеться в повідомленні МЗС РФ.

Японія претендує на острови Південнокурильського пасма по Трактату про торгівлю і кордони 1855 року. В Японії територіальну суперечку з РФ офіційно називають питанням про «північні території». При цьому Росія наполягає на тому, що Курили увійшли до складу СРСР за результатами Другої світової війни.