Здоров’я

Світовий банк дасть Україні $135 млн на медицину

Новий кредит буде спрямований на модернізацію лікарень та впровадження реформ, а також на боротьбу з коронавірусом.

Рада директорів Світового банку в ніч на вівторок, 28 квітня, затвердила виділення Україні 135 млн доларів додаткового фінансування для проекту Покращення охорони здоров’я на службі у людей, з яких 35 млн доларів призначені для боротьби з коронавірусом, йдеться в повідомленні прес-служби банку.

«Це додаткове фінансування допоможе Україні в оновленні приблизно 40 відділень екстреної медичної допомоги та інсультних відділень, забезпечуючи можливість лікарням проводити складні медичні процедури з використанням високотехнологічного обладнання і відповідних протоколів лікування», — заявив виконуючий обов’язки директора Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Алекса Кремера.

Він зазначив, що пацієнти зможуть вибирати будь-яку лікарню в Україні, і їхні витрати на хірургічне втручання будуть покриватися з державного бюджету.

У Світовому банку нагадали, що в рамках чинного проекту Покращення охорони здоров’я на службі у людей з початковою сумою інвестицій $215 млн надається допомога у відновленні міських лікарень і фельдшерсько-акушерських пунктів у сільській місцевості, на закупівлю сучасного обладнання і поліпшення якості медичних послуг. Кошти були спрямовані на підтримку реформ в секторі охорони здоров’я, поліпшення надання послуг (зокрема на реформу первинної та вторинної ланок, ранню діагностику і лікування серцево-судинних і онкологічних захворювань), а також підвищення ефективності системи охорони здоров’я в цілому.

Додаткові кошти в розмірі $135 млн, зазначає банк, допоможуть Україні здійснити необхідну модернізацію лікарень і впровадити важливі реформи, а також провести навчання тисяч українських лікарів з надання сучасних медичних послуг. В рамках проекту також буде надаватися підтримка для загального фонду держбюджету з метою забезпечення потреб населення в медичних послугах.

При цьому частина коштів нового кредиту в розмірі $35 млн буде використана на закупівлю необхідних матеріалів і устаткування для боротьби з COVID-19, проведення необхідного навчання для медичного персоналу, підтримку комунікації в наданні громадянам важливої публічної інформації. Нові виділені кошти також будуть використовуватися на відшкодування фінансування українським установам охорони здоров’я, які надають послуги пацієнтам з COVID-19.

Раніше в МОЗ розповіли, куди витратять $35 млн від Світового банку, призначені на боротьбу з пандемією коронавірусу.

Як повідомлялося, Україна витратила вже півтора мільярда на боротьбу з пандемією коронавірусу.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net