Економіка

Торгівля агропродукцією України з ЄС впала на 5%

За шість місяців поточного року обіг торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом зменшився на 5,1%, до 4,6 млрд доларів. Про це повідомляє Інститут аграрної економіки (ІАЕ).

Із загальної суми обігу торгівлі сільгосппродукцією між Україною і ЄС 3,0 млрд доларів припало на експорт, 1,6 млрд доларів — на імпорт.

Найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються Нідерланди, Польща, Іспанія, Італія, Німеччина і Франція. Їхня сукупна частка в торговельному обігу сільгосппродукції становить близько 75%.

Основні обсяги поставок до Євросоюзу Україна в першому півріччі 2020 року забезпечувала за рахунок зернових (1088 млн доларів) і олійних (145 млн доларів) культур, масел і жирів (957 млн ​​доларів), залишків і відходів харчової промисловості (227 млн ​​доларів).

В імпорті в Україну з європейських держав відсутня чітко виражена товарна структура, відзначили в ІАЕ. Більшою мірою в січні-червні 2020 року Україна закупила молокопродуктів (на 131 млн доларів), алкогольних напоїв (на 130 млн доларів), тютюнових виробів (на 130 млн доларів), продуктів для годування тварин (на 106 млн доларів) і різних харчових продуктів, в т.ч. екстрактів кави, чаю, соусів (150 млн доларів).

Від початку 2020 року вітчизняними експортерами були повністю використані річні квоти на мед, ячмінну крупу і борошно, оброблений крохмаль, консервовані томати, яблучний і виноградний соки.

Хоча в цілому для України показники зовнішньої торгівлі сільськогосподарською продукцією з Євросоюзом в I півріччі 2020 року погіршилися, це не є критичним, вважають фахівці інституту, адже в III і IV кварталах ймовірні помітні зрушення в її обсягах, на що вплине врожай в новому сезоні.

Як повідомлялося, за перше півріччя 2020 року Україна збільшила імпорт сільгосппродукції на 12,3% — до 3,2 млрд доларів.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net