Світ

Туреччина: За кризу в Лівії відповідає Франція

Париж надає допомогу армії Халіфи Хафтара в обмін на контроль над природними ресурсами, наголосила Анкара.

Туреччина вважає, що відповідальність за дестабілізацію ситуації в Лівії несе Франція. Про це заявив офіційний представник турецького МЗС Хамі Аксой, повідомляє AFP.

«Основна відповідальність за всі проблеми в Лівії, що почалися після кризи 2011 року, лежить на Франції», — вказав Аксой.

Він також наголосив, що Париж надає «безоплатну допомогу (командувачу Лівійською національною армією генералу Халіфі) Хафтару в обмін на контроль над природними ресурсами Лівії».

Раніше президент Франції Еммануель Макрон звинуватив турецького колегу Реджепа Тайіпа Ердогана в тому, що той порушив обіцянку, дану на конференції в Берліні, спрямувавши кораблі із сирійськими найманцями до Лівії.

Нагадаємо, в Лівії вже не перший рік панує двовладдя. Паралельно існують міжнародно визнаний Уряд національної згоди (ПНС) Фаїза Сарраджа з центром в Триполі і тимчасовий кабінет Абдалли Абдуррахмана ат-Тані, який діє на сході країни.

Влада східної частини Лівії співпрацює з Хафтаром, який з квітня веде наступ на столицю Лівії разом з парламентом і підтримуваний Лівійською національною армією Хафтара.

У Берліні 19 січня відбулася конференція з лівійського питання, на якій затвердили всеосяжний план з врегулювання конфлікту.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net