Соціум

У Дніпрі почали знаходити медуз і морську рибу-голку

У зв’язку зі зміною складу води у водосховищах на річці поширилися морські види. В Асоціації рибалок говорять про катастрофічний стан Дніпра.

У каскаді водосховищ на Дніпрі виявляють мешканців морських лиманів. Про це повідомляє прес-служба Асоціації рибалок України.

Зокрема, в Дніпрі в районі Києва зафіксували морську рибу-голку і дрібну медузу.

«Якщо три роки тому рибу-голку і деякі види бичків можна було зустріти тільки в Дельті Дніпра і на Каховському водосховищі, то сьогодні вони в достатку зустрічається прямо в столичних затоках. Щодо дрібної медузи, то це Craspedacusta sowerbii або амазонська прісноводна медуза з Південної Америки. Кілька років тому можна було побачити її одиничні екземпляри, але цього року в деяких затоках, як у киселі плаваєш. Ця медуза — прибулець. Вона не властива нашій вітчизняній природі, швидше за все, потрапила у води Дніпра з чийогось акваріума. Цей вид походить родом від справжніх медуз, схожий з ними за структурою, має щупальця, тобто це справжня, повноцінна медуза, щоправда, дещо у зменшеному вигляді від своїх морських родичів», — повідомляють в асоціації.

В організації підкреслюють, що поява морських мешканців у дніпровських водах свідчить про катастрофічний стан Дніпра.

«Вони живуть у столичній акваторії прямо під «вікнами» Верховної Ради, і це яскрава демонстрація неналежного ставлення до найбільшої річки країни. Так само варто сказати, що Дніпро катастрофічно заростає і міліє. Тільки в столичній акваторії 57 мілин, які через три-п’ять років можуть перетворитися в острови, якщо не вжити екстрених заходів», — додали експерти асоціації.

Нагадаємо, що раніше мор риби стався в Дніпровському лимані на Миколаївщині. Масова загибель риби у водоймі зафіксована біля села Іванівка. Тепер Держекоінспекція з’ясовує причини мору.

Також повідомлялося, що в річці на Київщині масово гине риба. Від води виходить неприємний запах, а на поверхні помітні темні маслянисті плями, кажуть у Держрибагентстві.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net