Економіка

У Кабміні розповіли, чи загрожує Україні дефіцит продуктів

У Мінекономіки запевняють, що продовольчий ринок наповнений товарами, а ціни стабільні і контрольовані.

В Україні ринок наповнений товарами і дефіциту хліба не буде. Про це заявив міністр економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, повідомляє прес-служба міністерства.

Також, за його словами, ажіотажний ріст цін на деякі продукти вдалося зупинити.

«Зараз внутрішній продовольчий ринок наповнений усіма категоріями товарів, а цінова ситуація стабільна і контрольована», — йдеться в повідомленні.

За словами Петрашка, два тижні тому Мінекономіки підписало Меморандум з основними учасниками зернового ринку про граничні обсяги експорту пшениці. Міністр зазначив, що на той час, коли почне надходити зерно нового врожаю, буде 3 млн тонн пшениці. «Це удвічі більше, ніж минулоріч, що повністю забезпечить нам продовольчу безпеку. Тому ніякого дефіциту хліба не буде», — підкреслив Петрашко.

Петрашко назвав три основні причини подорожчання продуктів: 1) сезонність, так як перед Великоднем традиційно зростають ціни на деякі продукти; 2) девальвація гривні; 3) спекулятивний елемент, над подоланням якого в міністерстві вже працюють, уточнив Петрашко.

Він зазначив, що ажіотажний ріст цін на певні товари вдалося зупинити. В останні 10 днів ціни не зростали. Петрашко уточнив, що в Мінекономіки працюють над недопущенням продовольчого дефіциту і стабілізацією цін на продукти першої необхідності і медичні вироби. Ведеться щоденний моніторинг цін і залучаються до діалогу виробники, дистриб’ютори та магазини.

Раніше повідомлялося, що торгові мережі знижують ціни на продукти. Ряд супермаркетів взагалі відмовилися від націнки на деякі товари на період карантину.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net