ГоловнеПолітика

У Києві відбувся пам’ятний захід, присвячений Міжнародному дню пам’яті жертв злочину геноциду

9-го грудня біля Вірменського хачкару (хрест-камінь) в центрі столиці України пройшов пам’ятний захід, присвячений Міжнародному дню пам’яті жертв злочину геноциду, вшанування їх людської гідності й попередження цього злочину. Цей день був оголошений таким ООН у 2015 році за ініціативи Республіки Вірменія. Про це повідомляє AnalitikaUA.net з посиланням на посольство РА в Україні.

У той же день 1948 року зусиллями відомого правознавця Рафаеля Лемкіна, який є також автором терміну «геноцид», була прийнята Конвенція ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.
Пам’ятний захід відкрив Предстоятель Вірменської єпархії України Преосвященний Єпископ Маркос Оганесян. Духовний лідер українських вірмен також розповів про символізм 9 грудня, його велике значення для цілого світу.

Згодом виступив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Вірменія в Україні Тігран Сейранян, представив історію прийняття Конвенції ООН, значення якої також актуальне в контексті азербайджано-турецької агресії проти Арцаху.

За пропозицією Посла присутні вшанували хвилиною мовчання пам’ять жертв Геноциду вірмен, Спітакського землетрусу 1988 року, вірмен і друзів вірменського народу, загиблих у двох Арцахських війнах.

Його Преосвященство запропонував зробити пам’ятні заходи 9 грудня регулярними. Він також подякував бізнесменові Араїку Хачатряну за встановлення в центрі Києва орнаментованого хачкара.

У заході взяли участь віце-президент Союзу вірмен України Давид Мкртчян, група українських вірменів та українських друзів.