ГоловнеЗдоров’я

У МОЗ пояснили нові критерії приїзду «швидких»

Заступник міністра охорони здоров’я Ірина Садов’як на брифінгу в п’ятницю, 18 грудня, роз’яснила суть нових критеріїв виклику екстреної медичної допомоги.

Вона зазначила, що було скасовано поділ на сільських і міських жителів, тому що «однозначно невідкладні стани протікають однаково, як у жителя села, так і міста».

Також були введені чотири типи викликів «швидкої»:

1. Критичний стан — бригада повинна приїхати за 10 хвилин.
«Наприклад, це зупинка дихання, це масивна кровотеча, це той стан, який загрожує, перш за все, життю пацієнта», — пояснила Садов’як.

2. Екстрений стан — бригада повинна прибути протягом 20 хвилин.

«Це випадок, коли несвоєчасне надання медичної допомоги може призвести до різкого погіршення стану здоров’я. Наприклад, порушення свідомості — це підозра на інфакрт або інсульт», — пояснила заступник міністра.

3. Невідкладний стан — пацієнт не пербуває в критичному стані, але потребує огляду. Диспетчер спілкується з пацієнтом, аналізує його стан. Про пацієнта можуть сповістити сімейного лікаря, передати цей виклик у центр первинної медико-санітарної допомоги. У цьому випадку бригада може виїхати на виклик.

«Але це буде протягом певного періоду і це не буде бригада, яка виконує виїзди на екстрені та критичні випадки», — уточнила Садов’як.

«Наприклад, підвищення артеріального тиску, яке не несе загрозливих станів. Або, наприклад, підозра на пневмонію», — пояснює вона.

4. Непрофільні виклики — коли не потрібно огляд лікаря.

«Диспетчер може порекомендувати щось дистанційно, залучаючи лікаря екстреної медичної допомоги або все ж звернутися до сімейного лікаря», — пояснює Садов’як.

Зазначимо, влітку в МОЗ заявляли, що в найближчі пару років в Україні буде значно збільшена зарплата працівникам екстреної медичної допомоги та повністю оновлено парк «швидких».