Здоров’я

У МОЗ пояснили, як робитимуться COVID-тести у приватних лабораторіях

Приватні лабораторії проводитимуть тести на коронавірус, коли з цим не будуть справлятися державні установи. При цьому держлабораторія повинна укласти контракт з приватною для надання таких послуг. Про це під час брифінгу розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Він підкреслив, що для пацієнтів ця процедура буде безкоштовною, оскільки були виділені кошти з державного бюджету.

«Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою дозволив лабораторним центрам Міністерства охорони здоров’я контрактувати приватні лабораторії за спрощеною процедурою закупівель», — зазначив Ляшко.

При цьому лабораторії будуть самостійно вирішувати, чи потрібна їм допомога, виходячи з завантаженості і потужностей.

Ляшко пояснив, що держлабораторії можуть обробити за день певну кількість зразків. Якщо їх надходитиме більше, то держлабораторія буде контрактувати приватну лабораторію і передавати їй надлишки зразків.

В такому випадку працюватиме наступний алгоритм дій:

Пацієнт з симптомами гострої респіраторної вірусної хвороби звертається до свого сімейного лікаря, в швидку або за телефоном гарячої лінії при обласній адміністрації.
Його направляють до чергового лікаря або направлять до нього мобільну бригаду для забору зразків.
Мобільна бригада забирає зразок і доставляє його в державну лабораторію.
Державна лабораторія вирішує, чи потрібна їй допомога, враховуючи кількість зразків і потужності.

Ляшко зазначив, що це розширить кількість досліджень і допоможе зменшити черги в тих областях, де сьогодні вони є.

Раніше МОЗ спростувало інформацію про безкоштовні тести на COVID у приватних лабораторіях. У МОЗ пояснили, що використовуватимуть потужності приватні лабораторії для проведення тестування, але для пацієнтів процедура не зміниться. Перед цим повідомлялося, що тести на COVID робитимуть у приватних лабораторіях — нібито українці зможуть безкоштовно проходити тестування на коронавірус у приватних лабораторіях, на що виділили 100 мільйонів.