Світ

У Швеції скасували Нобелівський банкет

Востаннє його скасовували в 1956 році, щоб уникнути запрошення радянського посла у зв’язку з репресіями проти Угорської революції.

У Швеції через пандемію коронавірусу скасували банкет Нобелівської премії. Про це повідомляє The Local.

Як зазначає видання, банкет був відмінений уперше з 1956 року. Тоді його скасували, щоб уникнути запрошення радянського посла через репресії проти Угорської революції. Банкет був також скасований під час двох світових воєн і в 1907 і 1924 роках.

Банкет традиційно знаменує кінець так званого Нобелівського тижня, коли переможців року запрошують у Стокгольм на церемонію нагородження.

«Нобелівський тиждень не буде таким, як зазвичай, через нинішню пандемію. Це особливий рік, коли кожному потрібно робити жертви і пристосовуватися до зовсім нових обставин», — сказав глава Нобелівського фонду Ларс Хейкенстен.

Глава фонду додав, що лауреати та їхні роботи будуть вшановувати «по-різному», натякаючи, що переможці отримають нагороди у своїх країнах або в посольствах.

Зазначимо, що традиційно лауреати приєднуються до шведської королівської сім’ї і близько 1300 гостей на банкеті в мерії Стокгольма після церемонії нагородження — 10 грудня, в річницю смерті засновника премії Альфреда Нобеля. Цього року оголошення лауреатів (медицина, фізика, хімія, література, мир і економіка) відбудеться, як і заплановано, між 5 і 12 жовтня.

Нагадаємо, що в Чорногорії, яка колись перемогла COVID-19, оголосили епідемію. Влада ввела нові суворі заходи карантину, серед яких — обов’язковий масочний режим у приміщеннях і на вулиці.

Також повідомлялося, що в Іспанії спостерігається сплеск коронавірусу після скасування карантину. Кількість фіксованих випадків зросла на 400%. Рівень захворюваності істотно нижче за квітневі показники, але число хворих зростає.