Економіка

Україна майже втричі збільшила експорт електроенергії

Україна збільшила експорт електроенергії у вересні в 2,7 рази. За місяць було поставлено за кордон 467,6 млн кВт ∙ год. Про це повідомляє прес-служба Укренерго.

При цьому експорт залишається нижчим, ніж до введення карантину в березні.

Найбільшу частку в загальному експорті має Угорщина — 57,5%. У вересні експорт у цю країну склав 268,9 млн кВт ∙ год, що в 16,3 разів більше, ніж у серпні.

У той же час зменшилася частка в загальному експорті Польщі — з 66% до 23,1%, загальний обсяг склав 107,8 млн кВт ∙ год (-5% в порівнянні з серпнем).

Крім цього, збільшився експорт електроенергії у Словаччину — у 18 разів (до 12,2 млн кВт ∙ год), у Румунію — в 7,4 разів (до 42,8 млн кВт ∙ год) і на 3% в Білорусь (35,9 млн кВт ∙ год).

Усього за дев’ять місяців експорт електроенергії перевищив імпорт в 1,8 раз і склав 3,45 млрд кВт ∙ год, що на 23,5% нижче, ніж роком раніше.

Імпорт електроенергії за дев’ять місяців склав 1,87 млрд кВт ∙ год і зростає тільки за рахунок збільшення імпорту в торгову зону острова Бурштинської ТЕС.

«Слід зазначити, що з липня спостерігається суттєва тенденція до подальшого зростання місячного обсягу експорту й імпорту електроенергії і поступове відновлення до карантинних обсягів. Це можна пояснити активізацією зовнішніх ринків електроенергії, поступовим зростанням споживання й адаптацією економік країн до роботи в умовах карантину», — відзначили в Укренерго.

Нагадаємо, з жовтня Україна почала експорт електроенергії в Молдову.