Соціум

Україна позичить у ЄІБ 200 млн євро на міський транспорт

Уряд підтримав залучення 200 млн євро від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) для реалізації проекту «Міський громадський транспорт України II». Відповідне рішення було прийнято на засіданні Кабміну повідомляє прес-служба Мінінфраструктури.

Зазначається, що Кабмін також прийняв розпорядження президента «Про делегацію України для участі в переговорах з ЄІБ щодо укладення Фінансової угоди «Міський громадський транспорт України II».

«Щойно уряд остаточно дав «зелене світло» продовженню нашого спільного з ЄІБ проекту з оновлення громадського транспорту в різних українських містах і уповноважив мене підписати відповідну фінансову угоду з банком від української сторони», — розповів Криклій.

Він також нагадав про успішні приклади співробітництва з ЄІБ у сфері громадського транспорту. Завдяки цій співпраці зараз оновлюються парки громадського транспорту в більш ніж 10 українських містах. Серед них: Київ, Харків, Львів, Одеса, Тернопіль та Миколаїв.

У свою чергу, проект «Міський громадський транспорт II», зазначив міністр, передбачатиме закупівлю винятково електричного громадського транспорту — трамваїв, тролейбусів, електробусів, вагонів метро, ​​а також будівництво й оновлення трамвайних і тролейбусних ліній, заміну тягових підстанцій.

Він також додав, що вже попередньо визначені 18 міст-учасників проекту «Міський громадський транспорт України II». Це — Сєвєродонецьк, Вінниця, Ужгород, Черкаси, Кременчук, Біла Церква, Мелітополь, Кам’янське, Хмельницький, Тернопіль, Кривий Ріг, Дніпро, Луцьк, Запоріжжя, Львів, Полтава, Одеса і Чернівці. Їх остаточний перелік буде сформований після ратифікації фінансової угоди з банком.

Зазначимо, що перший проект з ЄІБ з громадського транспорту підписали у 2016 році. Він передбачав реалізацію 21 підпроекту в 11 містах.

Нагадаємо, в Україні до 2030 року планують повністю замінити весь міський громадський транспорт на електричний.