Економіка

Україна зміцнила позиції на органічному ринку Євросоюзу

Україна піднялася на дві сходинки, порівняно з 2018 роком, в рейтингу експорту органічної продукції в ЄС.

За підсумками минулого року Україна значно посилила позиції на органічному ринку ЄС. Про це йдеться в щорічному звіті Європейської Комісії про імпорт органічних агропродовольчих товарів в ЄС.

Так, за підсумками 2019 року Україна посіла друге місце зі 123 країн за обсягами імпортованої органічної продукції в ЄС. Таким чином країна піднялася на дві сходинки, порівняно з попереднім роком.

Протягом 2019 року в ЄС ввезено 3,24 млн. тонн органічної агропродовольчої продукції, більш як 10% якої припадає на Україну.

Український імпорт в ЄС збільшився на 27% — з 265 817 тонн у 2018 році до 337 856 тонн у 2019-му. В основному, в ЄС з України експортуються зернові (крім рису та пшениці, 76,9% зернових українського походження), пшениця (31,8% з України), олійні культури (крім сої, 18,2% і друге місце після Туреччини), соя (4 місце і 13% імпорту сої з України), фрукти (11% і 3 місце). Також Україна входить до групи найбільших експортерів макухи, фруктових соків і овочів, які є ключовими експортними продуктами.

У 2018 році Україна займала четверте місце за обсягами імпорту органічної продукції в ЄС, поступаючись Китаю, Еквадору та Домініканській Республіці.

Відзначимо, що Домініканська Республіка і Еквадор поставляють в ЄС майже виключно тропічну продукцію: 90% імпорту складають тропічні фрукти, свіжі або сушені, горіхи і спеції. Високо цінуються в ЄС домініканські какао-боби і банани з Еквадору.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net