ГоловнеПолітика

В ЄС оприлюднили річний звіт про асоціацію з Україною

Україна продовжує реалізовувати програму реформ, і є ряд позитивних зрушень, однак проблеми, що потребують вирішення, ще залишаються. Про це йдеться в щорічному звіті Євросоюзу про реалізацію асоціації в Україні, оприлюдненому в Брюсселі напередодні засідання Ради асоціації Україна — ЄС, яке відбудеться 8 грудня.

У звіті описується реалізація Україною реформ за останній рік відповідно до Угоди про асоціацію Україна — ЄС, яке набрало чинності в 2017 році.

«Незважаючи на пандемію коронавірусу, стався ряд позитивних зрушень, у тому числі, в банківській сфері, земельній реформі і цифровому секторі, а також у сфері правосуддя, верховенства права і боротьби з корупцією, хоча необхідні подальші зусилля», — йдеться у звіті.

Коментуючи звіт, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки, віце-президент ЄК Жозеп Боррель сказав: «Попри дестабілізуючі дії Росії, конфлікт на сході і спалах пандемії коронавірусу, Україна продовжує просуватися по шляху реформ. Вкрай важливо, щоб політичні лідери Україна продовжили ці зусилля і зробили реформи незворотними, особливо в тому, що стосується верховенства права. Цього чекає український народ».

У свою чергу, європейський комісар з питань сусідства та розширення Олівер Вархейі додав: «ЄС продовжуватиме підтримувати Україну в просуванні програми реформ з тим, щоб повністю реалізувати і скористатися перевагами Угоди про асоціацію, а також пом’якшити негативний вплив кризи, викликаної коронавірусом. Наша загальна мета — забезпечити стратегічну орієнтацію України на більш тісну інтеграцію з Європейським Союзом».

Раніше стало відомо, що з 2014 року Євросоюз спільно з європейськими фінансовими інститутами виділив Україні 16,5 млрд євро фінансової допомоги у вигляді грантів і позик.