Здоров’я

В організмі людини вчені виявили захисний механізм від раку

Мутантним клітинам, які можуть перетворитися в ракові, доводиться «стояти в черзі» за ресурсами організму.

У Оснабрюкском університеті в Німеччині та Інституті Санта-Фе в США виявили ефективний механізм протистояння людського організму раковим клітинам. Дані дослідження наводить MedicalXpress.

Вчені з’ясували, як живі організми перешкоджають перетворенню пошкоджених клітин у ракові. Такий природний захист проти пухлин працює і в людському тілі.

Виявилося, що існує дві основні причини, через які ракові клітини не можуть використовувати ресурси самого організму.

По-перше, іноді занадто високими виявляються витрати на саме виробництво факторів росту. По-друге, між здоровими клітинами і мутантними раковими існує конкуренція.

Коли в організмі з’являється мутантна клітка, яка починає синтезувати фактори росту для розвитку раку, сусідні здорові клітини також отримують ресурси.

Так, поодинокі ракові клітини втрачають перевагу і не можуть накопичити достатньо ресурсів для зростання. Але коли обсяг таких клітин досягає якогось критичного розміру, вони отримують перевагу, і рак розвивається.

Раніше повідомлялося, що вчені відкрили клітку-вбивцю раку. Також ми писали про те, що до зірки Зачарованих Шеннен Доерті повернувся рак на 4 стадії.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net