Соціум

В Україні ліквідували велику мережу «ботоферм»

Зловмисники зареєстрували тисячі фейкових акаунтів для поширення в соціальних мережах недостовірної інформації, відзначили в СБУ.

Служба безпеки України блокувала в різних регіонах країни діяльність розгалуженої мережі «ботоферм», обладнання яких підтримувалося через російські онлайн-сервіси. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

За даними слідства, зловмисники зареєстрували понад 8000 активних фейкових акаунтів для поширення в соціальних мережах недостовірної інформації про ситуацію в Україні, підбурювання протестних настроїв, залякування населення, розсилки повідомлень про мінування об’єктів критичної інфраструктури і здійснення інформаційних атак на акаунти українських чиновників.

Через акаунти також поширювали вогнепальну зброю, вибухові пристрої, наркотичні засоби. Реєстрацію цих акаунтів здійснювали через російські онлайн-сервіси, які надавали послуги віртуальних мобільних номерів.

Частину обладнання зловмисники використовували для нелегального переправлення телефонного трафіку незаконно створених «операторів» Фенікс і ЛугаКий, які функціонують на тимчасово непідконтрольних територіях, на мережі вітчизняних операторів.

За інформацією спецслужби, цими «послугами» користувалися «ватажки» незаконних збройних формувань так званих «ЛНР» і «ДНР».

Під час проведення обшуків у Києві, Харкові, Дніпрі, Дубно (Рівненська область) та Ірпені (Київська область) працівники спецслужби виявили та вилучили комп’ютерну техніку та спеціальне обладнання (GSM-модеми, шлюзи), більше 22 тисяч SIM-карт операторів стільникового мобільного зв’язку України. Вилучено чорнові записи про реєстрацію користувачів соціальних мереж, які розміщували провокаційні коментарі під публікаціями українських політичних діячів.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net