Men's & Women's

В Україні не вистачає робочих місць для жінок — дослідження

Станом на кінець травня в Україні зареєстровано 511 388 безробітних, понад 57% з них — жінки. Про це сказано в дослідженні Гендерний вимір пандемії Covid-19, представленому у вівторок, 16 червня.

Дослідження було проведено в рамках проекту Гендерне бюджетування в Україні.

«На кінець травня кількість зареєстрованих безробітних склала 511 тис. 388 осіб, що майже на 59% більше, порівняно з відповідним періодом минулого року. Від зареєстрованих безробітних жінки становлять більш ніж 57%. І якщо подивитися на розподіл за професіями, то саме на першому місці стоять працівники у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг — саме ті сфери, де найбільше сконцентровані жінки», — сказала керівник проекту Оксана Кисельова, додавши, що в цих сферах пропонується всього 2,9% від загальної кількості вакансій.

«А це означає, що не вистачає робочих місць для жінок», — додала Кисельова.

При цьому у сфері транспорту чоловіки становлять 68,2% штатних працівників, а також більшість керівників приватних підприємств у цій галузі, і кількість вакансій для цієї групи становить 18,3% від їх загальної кількості.

Карантин, введений у зв’язку з пандемією Covid-19, призвів до зростання рівня домашнього насильства в Україні, свідчить дослідження.

«Безперечно, зростає рівень домашнього насильства. За офіційними даними, які розміщені на сайті Національної поліції України, в першому кварталі 2020 року виявлено більше осіб, які вчинили насильство в сім’ї. У 2019 році за відповідний період було 21 тис. 762 людини, в 2020 році за відповідний період — 25 тис. 495 осіб», — сказала Кисельова.

Також в Україні жінки становлять 58% від усієї кількості інфікованих коронавірусом.

«Тенденція захворюваності на Covid-19 в усьому світі свідчить про те, що чоловіки більше хворіють і складніше переносять захворювання. Це навіть було пояснено особливостями як фізіологічного, так і поведінкового характеру. Статистичні дані в Україні не підтверджують цю тенденцію. У нас жінки складають 58 % від усієї кількості інфікованих коронавірусом», — пояснила Кисельова.

Розподіл зареєстрованих хворих за віковими категоріями в Україні також відрізняється від світових.

«Якщо в усьому світі вважається, що найбільш вразливими є особи віком понад 80 років, то в Україні вік тих, хто хворів на коронавірусну інфекцію, є нижчий», — сказала керівник гендерного проекту.

За даними дослідження, в Україні розподіл зареєстрованих хворих за віковими групами такий: 0-17 років — 7%, 18-29 років — 12%, 30-49 років — 35%, 50-69 років — 37%, 70 років і вище — 9%.

Нарешті, жінки складають понад 80% штатних працівників в області охорони здоров’я в Україні, переважна більшість медичного і допоміжного персоналу.

«А треба сказати, що якраз допоміжний персонал саме і займається доглядом за хворими, тобто цей персонал більше часу проводить з хворими і саме він виявляється найменш захищеним. Отже, на сьогодні ми маємо статистику, що кожен п’ятий із хворих на коронавірус в Україна є медичним працівником, а оскільки жінки становлять понад 80%, саме вони піддаються великим ризикам захворіти на Covid, працюючи в медичних установах», — підсумувала Кисельова.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net