ГоловнеПолітика

В Україні розкрили схему розкрадання авіадвигунів та комплектувальних

Українські спецслужби блокували систематичне розкрадання авіаційних комплектувальних зі стратегічного вітчизняного підприємства. Про це повідомляє прес-служба СБУ у вівторок, 3 листопада.

За попередньою версією слідства, організували протиправну схему власники російської авіаційної компанії. Посередники, в тому числі посадові особи українського підприємства, викрадали на їхнє замовлення двигуни і авіаційні запчастини для вертольотів Мі-2, Мі-8, Мі-17 та їхніх модифікацій.

Викрадену продукцію посередники вивозили за кордон поза митним контролем. Устаткування за підробленими документами ділки продавали оборонним підприємствам з Близького Сходу і в країни СНД.

«Оперативники спецслужби провели операцію, підготовлену з використанням оперативних можливостей Служби зовнішньої розвідки. Правоохоронці затримали фігурантів за спроби продажу авіаційного двигуна вартістю 980 тисяч доларів», — йдеться в повідомленні.

Технічна експертиза встановила, що двигун належить до товарів подвійного використання та може встановлюватися на військові вертольоти.

Під час проведення обшуків в офісах українських посередників і місцях проживання зловмисників були виявлені авіаційні запчастини для вертольотів Мі-2 та Мі-8. Також вилучено чорнові записи, що підтверджують протиправну діяльність фігурантів.

Правоохоронці затримали начальника відділу стратегічного підприємства. Посадовій особі повідомлено про підозру за статтею про привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (ч.5 ст.27, ч.3 ст.191 КК України). Йому обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

Тривають слідчі дії для встановлення всіх учасників незаконної оборудки.

Раніше СБУ затримала в Житомирі і Вінниці військових на продажу іноземцям запчастин для бойових вертольотів і бронетехніки.

Також повідомлялося, що на Буковині заблокували вивіз товарів військового призначення до Європи. Чоловік намагався вивезти з України 55 комплектувальних для приладів вимірювання іонізуючого випромінювання.