ГоловнеЕкономіка

В Україні в 2020 році впали експорт і імпорт

Із січня до листопада 2020 року Україна експортувала товарів на $ 44,3 млрд або на 3,5% менше, ніж за аналогічний період минулого, а імпортувала товарів на $48,4 млрд, або на 10,8% менше. Про це повідомляє прес-служба Держмитниці.

«За 11 місяців поточного року в Україну імпортували товарів на понад $ 48,4 млрд (в порівнянні з аналогічним періодом 2019 імпорт зменшився на $ 5,9 млрд або на 10,8%). Експортували з України на $ 44,3 млрд (зменшення експорту склало $ 1,6 млрд або 3,5%). Сальдо (різниця між експортом та імпортом) — негативне — $ 4 млрд», — сказано в повідомленні.

Серед найбільших країн, з яких імпортували в Україну: Китай — $7,4 млрд, Німеччина — $4,6 млрд і Росія — $4,1 млрд. Експортували з України всього в Китай — на $6,3 млрд, Польщу — на $ 3 млрд, Росію — $2,5 млрд.

При цьому в трійку найбільш експортованих з України товарів відносяться: зернові — на $ 8,5 млрд, чорні метали — на $7 млрд, жири та олії тваринного або рослинного походження — на $5,2 млрд. Найбільше імпортували в Україну паливо мінеральне, нафта і продукти її перегонки — $7,2 млрд, реактори, котли, машини, обладнання і механічні пристрої — $5,4 млрд і засоби наземного транспорту — $4,9 млрд.

Нагадаємо, що раніше Україна домовилася про промисловий безвіз з ЄС. Після підписання угоди деякі категорії української продукції будуть мати безперешкодний доступ на ринок ЄС.

Також в Кабміні розповіли про плани України щодо ЗВТ. Влада має намір почати переговори про перегляд угоди з Британією, а також почати переговори з країнами Північної Африки.