ГоловнеЗдоров’я

В Україні виявили кілька штамів коронавірусу

В Україні наразі циркулюють декілька штамів COVID-19 і вони постійно мутують. Про це заявила лікар-пульмонолог, завідувач інфекційним відділенням Київської міської клінічної лікарні №17 Світлана Гук, повідомляє у вівторок, 10 листопада, Укрінформ.

«Геном коронавірусу містить 30 тисяч нуклеотидів, послідовностей амінокислот. І випадкова заміна цієї послідовності при реплікації вірусу вже дає можливість розвитку нового штаму. Новий штам може бути менш або більш агресивним, якісь мутації роблять його нежиттєздатним тощо», — розповіла вона, додавши, що їх кількість нестабільна і вони постійно мутують.

Лікар зазначила, що існує інтерактивна карта, на якій в режимі онлайн показано поширення варіантів коронавірусу.

Також Гук розповіла, що сама вже двічі перехворіла на коронавірус з різницею в чотири місяці. За її припущенням, другий раз вона заразилася іншим штамом.

За її словами, вперше вона хворіла класично — з високою температурою, загальною слабкістю. Вдруге значно легше, оскільки перехресний імунітет «все ж існує».

За словами Гук, при повторному зараженні перебіг хвороби може бути як у важкій формі, так і в легкій.

Нагадаємо, навесні в Ісландії у пацієнта знайшли відразу два штами коронавірусу. На думку фахівців, це був перший відомий випадок подвійного зараження.