ГоловнеЕкономіка

В Україні запущено потужний енергетичний об’єкт

В Україні ввели в експлуатацію повітряну лінію 750кВ Запорізької АЕС- Каховської, що відкриває нові можливості і перспективи для атомної енергетики, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Це один з найбільших і потужних об’єктів енергетики, відкритих останнім часом, який відкриває можливість ЗАЕС працювати на повну встановлену потужність у 6 тис. МВт. І це станеться вже з наступного місяця», — сказав він.

За словами прем’єра, Запорізька АЕС залишалася останньою атомною станцією, яка мала замкнені потужності, додавши, що тепер уся атомка має можливість працювати на повну силу.

Крім того, позитивним ефектом від відкриття станції він назвав отримання альтернативного джерела енергопостачання півдня України і відкриття можливостей для імпорту електроенергії в Румунію після інтеграції в ENTSO-E.

Як повідомляє Енергоатом, на будівництво 186 км повітряної лінії за три роки витратили 800 млн грн.

Будівництво ПЛ 750 кВ ЗАЕС-Каховська з ПС 750 кВ Каховська є першим елементом спорудження південної високовольтної магістралі 750 кВ і передбачає подальше будівництво ЛЕП 750 кВ Каховська-Приморська з ПС 750 кВ Приморська, а також ПЛ 750 кВ Південноукраїнська АЕС-Приморська. Сама ПС 750 кВ Приморська стане новим опорним джерелом живлення в Одеській області.

При цьому будівництво ПС Приморська передбачає спорудження крила ПЛ 400 кВ Приморська-Ісакча (Румунія). Реалізація цього спільного проекту дозволить збільшити потужність інтерконектора між Україною і Румунією до 1000-1200 МВт після 2026 року.

Відзначимо, на цей момент у роботі знаходяться п’ять енергоблоків ЗАЕС із шести. Ще один — на ремонті.