Здоров’я

Важливі вітаміни, які вкрай необхідні для підтримання здоров’я дорослих людей

Дорослим людям вітаміни теж необхідні.

Про користь і шкоду вітамінів багато сперечаються фахівці з харчування. Одні лають синтетичні вітаміни, інші звеличують корисну дію натуральних. Одне очевидно — без вітамінів організм людини втратив би багато своїх функцій. Особливо актуальний дефіцит цих речовин для людей похилого віку, інформує Ukr.Media.

Зміни в організмі людини тривають і після досягнення нею статевої зрілості. Так, наприклад, кістки скелета можуть зростати до 22-26 років. Не припиняє свого розвитку і головний мозок. Проте вже у віці 18-25 років людина починає відзначати уповільнення метаболізму. Енергія витрачається повільніше, ніж раніше, а це означає, що люди, які ведуть малоактивний спосіб життя, ризикують придбати не лише кілька зайвих кілограмів, але і пару-трійку не найприємніших записів у медичній картці у майбутньому.

Різноманітний раціон харчування забезпечить організм потрібними вітамінами і мікроелементами. Усі вони виконують цілком конкретні функції і є незамінними. І все ж таки деякі з них грають у житті людини більш помітну роль, ніж інші.

Вітаміни для людей віку 20+

Вітамін D

Він відповідає за засвоєння кальцію і фосфору. Деяка частина вітаміну D виробляється у організмі людини під впливом сонячних променів. І якщо врахувати той факт, що у нашій місцевості по-справжньому сонячних днів буває не так вже й багато, а офісна робота майже гарантовано позбавляє людину прогулянок на свіжому повітрі, то цілком логічно припустити, що нестача вітаміну D зустрічається досить часто.

Кальцій

Це вірний «напарник» вітаміну D, який не лише відіграє важливу роль у зміцненні кісток, але також бере участь у процесах згортання крові, м’язовому скороченні і секреції деяких гормонів.

Залізо

Воно запускає процеси обміну кисню між клітинами. Залізодефіцитна анемія набагато частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків. Найчастіше вона розвивається під час вагітності, коли організм відчуває необхідність у додаткових мікронутрієнтах, або на тлі великих крововтрат, викликаних менструаціями.

Фолієва кислота (вітамін В9)

Вона дозволяє знизити ризик вроджених вад розвитку плоду, тому прийом препаратів з цією речовиною обов’язково призначають вагітним і жінкам, які планують вагітність. У чоловіків же недолік вітаміну В9 негативно позначається на якості насіннєвого матеріалу.

Третє десятиліття життя — час реалізації найсміливіших і амбітних проектів. Робота, домашні клопоти, спілкування з рідними і близькими — все це дається легко та без особливих труднощів. На четвертому десятку справ стає ще більше, але запас сил на їх виконання починає потроху танути. І хоча до 40 років ці зміни можуть відбуватися майже непомітно, до п’ятого десятку їх може накопичитися достатньо для того, щоб організм почав подавати тривожні дзвіночки.

Зрілість — час подбати про себе

Поки організм може впоратися з «проблемами» самостійно, про своє самопочуття людина рідко замислюється. Однак відсутність зовнішніх проявів не є приводом для того, щоб ставитися до здоров’я безладно. Неувага до свого самопочуття може призвести до вельми неприємних наслідків.

Досягнення сучасної медицини допоможуть зміцнити здоров’я і продовжити активну молодість. Але це лише за умови, що людина сама докладатиме деякі зусилля для того, щоб якось вплинути на ситуацію.

Після 40 років швидкість метаболізму сповільнюється настільки, що людині доводиться переглядати свій раціон і зменшувати його калорійність на 10-15 %. Після 50 років починається саркопенія — втрата м’язової маси (до 1-3 % на рік). Зовні цей процес майже непомітний, але через нього страждає мобільність, збільшується ризик падінь, з’являється слабкість. Все це неминуче погіршує якість життя.

Гарна новина полягає в тому, що впоратися з віковими змінами допоможуть швидка ходьба, гімнастика, плавання і збалансована дієта — найбільш корисні звички людини середнього і старшого віку. Скільки б років вам не було, знайте, долучитися до здорового способу життя ніколи не пізно!

Вітаміни для людей віку 50+

Щоб уникнути втрати м’язової маси, дуже важливо переглянути раціон і збільшити споживання білка — головного будівельного матеріалу для м’язів. Крім білка, у меню обов’язково мають міститися такі вітаміни і мікроелементи:

Вітамін D

Здатність шкіри засвоювати вітамін D, що потрапляє до організму із сонячним промінням, помітно погіршується з віком. Саме тому лікарі радять уважно відстежувати рівень цього вітаміну.

Магній

Магній дуже важливий для підтримання тонусу нервової системи. Цей хімічний елемент допомагає зменшити стрес і покращує сон. На додаток до всього магній регулює вміст цукру у крові.

Кальцій

Це основний будівельний елемент скелета людини. З віком щільність кісток помітно знижується, вони стають більш крихкими і ламкими. Причому за статистикою, у жінок вікові порушення метаболізму кісткової тканини зустрічаються у три рази частіше, ніж у чоловіків.

Омега-3

Поліненасичені жирні кислоти зменшують запальні процеси і покращують живлення тканин. За деякими даними, поліненасичені жирні кислоти перешкоджають синтезу молекул, пов’язаних з розвитком хвороби Альцгеймера і шизофренії.

Вітамін В12

Вважається, що з віком організм втрачає здатність продукувати достатню кількість цього вітаміну. І це вкрай негативно позначається як на загальному самопочутті, так і на психологічному стані людини.

Цинк

Цинк відіграє важливу роль у процесі регенерації шкіри. Він підтримує необхідний рівень вітаміну Е і бере участь у синтезі інсуліну та тестостерону.

Старіння не означає згасання. Активним, сильним і бадьорим можна залишатися і у 60, і у 70, і навіть у 80 років. Головне, не відкладати справи у довгий ящик, а почати піклуватися про себе якомога раніше.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net