Здоров’я

Вчені: інертні інгредієнти ліків можуть впливати на здоров’я людини

Барвники і консерванти в ліках можуть викликати побічні ефекти.

Більшість лікарських препаратів складається з невеликої частини діючої речовини і великої кількості допоміжних: консервантів, барвників, протимікробних сполук і т. д. Ці речовини грають важливу роль в забезпеченні безпечної та ефективної доставки активної речовини в ліках, а також роблять їх стабільними при зберіганні і дозволяють швидко розрізняти таблетки по кольору, інформує Ukr.Media.

Зазвичай допоміжні речовини вважаються біологічно неактивними, але спільне дослідження вчених з Каліфорнійського університету (США) та інституту біомедичних досліджень Novartis (Швейцарія) показало, що це не так, — інертні інгредієнти в ліках можуть бути активними і навіть можуть призвести до непередбачуваних побічних ефектів.

Дослідники вивчили базу даних всіх доступних допоміжних речовин і з’ясували, що 38 молекул цих речовин взаємодіють зі 134 важливими ферментами і рецепторами людини, а значить не є інертними.

«Наші дані показують, що хоча багато молекул допоміжних речовин фактично інертні, значна їх кількість може мати раніше недооцінений вплив на білки людини, які, як відомо, відіграють важливу роль для здоров’я і лікування захворювань», — сказав доктор Брайан Шойше, один з авторів дослідження.

Потім команда вчених досліджувала знайдені ними молекули і перевірила їх взаємодію з білками-мішенями людини. В ході лабораторних експериментів було виявлено 25 різних взаємодій молекул допоміжних речовин з фармакологічно важливими білками людини.

Також дослідники провели додаткові експерименти на виявлення взаємодій допоміжних речовин і білків-мішеней, пов’язаних з визначенням токсичності лікарських препаратів. Вони ідентифікували ще 109 взаємодій.

«Наше дослідження було покликане розширити дані про те, що допоміжні речовини можуть бути винуватцями несподіваних побічних ефектів ліків», — повідомив провідний автор дослідження Джошуа Поттель.

Вчені вважають, що знайдені ними біологічно активні допоміжні речовини ліків необхідно додатково перевірити на тваринах, щоб виявити побічні ефекти, які імовірно можуть впливати на здоров’я людини. Також дослідники вважають, що результати їх роботи допоможуть знайти нові, дійсно інертні наповнювачі для препаратів, які не будуть мати жодних негативних наслідків для організму.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net