ГоловнеЗдоров’я

Вчені оцінили ефективність різних масок від COVID

Американські вчені провели дослідження і з’ясували, наскільки ефективні різні типи масок для захисту від коронавірусу, пише Eurekalert.

З’ясувалося, що різні типи захисних засобів кардинально відрізняються один від одного ступенем ефективності. Так, найбільший захист забезпечують респіратори N95 — 98 відсотків.

Найкращі результати показують медичні вироби — в залежності від типу фіксації процедурні маски забезпечують від 38,5 до 80 відсотків захисту.

Найкраще поверх маски натягнути нейлонову панчоху (80 відсотків захисту) або закріпити її за допомогою канцелярського гумок (78 відсотків).

При цьому ефективність різко зростає з 38 відсотків до 60 відсотків, якщо максимально притиснути виріб на обличчя, скріпивши вушні петлі. Непоганий результат показують хірургічні маски із зав’язками — 71,4 відсотка захисту.

З побутових масок нийбільш ефективними виявилися двуслойні нейлонові маски: в залежності від наявності нетканої вставки, вони забезпечують від 74 до 79 відсотків захисту.

Бавовняні бандани показали більш скромний результат — близько 50 відсотків, маски з поліестеру — майже 40 відсотків, балаклави з того ж матеріалу — 38 відсотків. Маски з нетканого поліпропілену показали результат в 28,6 відсотка, а тришарові бавовняні — всього 26,5 відсотка.