Здоров’я

Вчені пояснили, чому не можна вживати каву натщесерце

Ранкова кава позбавить вас від сонливості, але при цьому може створити іншу проблему.

Кава — улюблений багатьма спосіб швидко підбадьоритися, особливо після безсонної ночі. Але згідно з новим дослідженням вчених з Університету Бата (Великобританія) пити міцну чорну каву відразу після пробудження, особливо натщесерце, не найкраща ідея, оскільки напій може порушити контроль над рівнем цукру в крові, інформує Ukr.Media.

Дослідження вивчало вплив порушеного сну та ранкової кави на різні метаболічні маркери. Результати роботи показали, що хоча одна ніч поганого неміцного сну має обмежений вплив на метаболізм, кава, яку ви вирішите випити після такої ночі, може негативно вплинути на рівень глюкози в крові.

У дослідженні брали участь 29 здорових чоловіків і жінок, яких попросили пройти три різних нічних експерименти:

В одному учасники нормально спали вночі, а вранці після пробудження випивали солодкий напій.
У другому випадку у піддослідних був сон з порушеннями (вчені будили їх кожну годину на п’ять хвилин), після якого вони так само випивали солодкий напій рано вранці.
У третьому експерименті чоловіки і жінки знову погано спали, неодноразово прокидаючись всю ніч, але після пробудження їм спочатку давали міцну чорну каву і тільки через 30 хвилин вони пили солодкий напій.
У кожному випробуванні в учасників брали зразки крові, щоб перевірити рівень глюкози після прийняття солодкого напою, який за вмістом калорій дорівнював типовому сніданку.

Було виявлено, що одна ніч з неспокійним сном не погіршила реакцію учасників на глюкозу і рівень інсуліну за сніданком в порівнянні з ніччю, коли люди добре висипалися, а ось вживання міцної чорної кави перед сніданком (солодким напоєм) значно (на 50%) збільшувало рівень глюкози. На думку вчених такий вплив кави, випитої до сніданку, може привести до порушення толерантності до глюкози, що збільшує ризик розвитку діабету другого типу, тим самим вирішуючи одну проблему (сонливості), але при цьому створюючи іншу.

«Наш контроль рівня цукру в крові порушується, коли після безсонної ночі ми у першу чергу випиваємо каву. Це можна змінити всього лише з’ївши сніданок перед вживанням кави», — каже Джеймс Беттс, керівник дослідження.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net