Прогрес

Вчені розкрили секрет гігантських розмірів динозаврів

Деякі тварини важили більше 50 тонн.

Команда археологів з Массачусетського університету в Амхерсті опублікувала дослідження, в якому розповіла, чому динозаври були такими масивними. Не секрет, що динозаври — це найбільші тварини, які коли-небудь жили на землі, інформує Ukr.Media.

Згідно з новим дослідженням, незвичайний склад кісток дозволив динозаврам досягати таких розмірів, залишаючись при цьому дуже активними хижаками.

Найбільші динозаври всіх часів, такі як довгошиї травоїдні аргентинозаври, були більше 30 метрів в довжину і важили більше 50 тонн. Вони були набагато більші за будь-який наземний ссавець, який зараз існує.

Також можна згадати про тиранозавра, який був близько 12 метрів у висоту і важив більше 8 тонн. У новій роботі вчені вирішили з’ясувати, як при таких розмірах динозаври залишалися рухливими і спритними, а також могли залишати потомство.

У дослідженні фахівці провели аналіз трабекулярної (тобто формованою губчастою речовиною) кістки. Зазвичай, такі кістки розташовані в тих місцях, де міцність необхідно поєднувати з рухливістю (зап’ястя, передплесно, а також стегнові кістки).

Трабекулярна речовина — це унікальний, легкий конструкційний матеріал. Досі ніхто не вивчав властивості цієї кісткової тканини у динозаврів. Акцент на трабекулярні кістки робить нове дослідження унікальним, пишуть автори роботи.

А — розташування ядра стегнової кістки, Б, Е — сканування трабекулярних ядер, В, Е — модель трабекулярної кістки, Г — розташування ядра великогомілкової кістки.

Поєднуючи детальне сканування кісткової тканини з вже відомими характеристиками скелета тварин, дослідники виявили, що трабекулярна кістка у динозаврів організована інакше, ніж у ссавців.

Так, вона була набагато легшою, але продовжувала залишатися такою ж міцною. Можливо, це істотно знижувало навантаження на скелет динозавра, що дозволяло йому бути досить-таки активною твариною, вважають вчені.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net