Здоров’я

Вчені розробили тест, який прогнозує розвиток діабету у немовлят

Цей тест може стати одним з обов’язкових аналізів у новонароджених.

Міжнародна команда вчених опублікувала дослідження, в якому розповіла про створення тесту, який може спрогнозувати появу діабету 1 типу у новонароджених. Вчені вважають, що такий простий аналіз в майбутньому зможе увійти в стандартне дослідження в пологовому будинку, інформує Ukr.Media.

«Ці дані дозволять педіатрам з самого народження розуміти ризики розвитку небезпечних захворювань», — кажуть дослідники.

У своєму дослідженні фахівці спостерігали протягом 9 років за 7 798 дітьми з високим ризиком розвитку діабету 1 типу з народження. Ця робота увійшла до складу Teddy-дослідження з метою виявлення екологічних тригерів аутоімунітету і початку діабету типу 1 у дітей з генетичним ризиком.

Комбінований підхід оцінки ризику включає генетику, клінічні фактори, такі як сімейний анамнез діабету, і наявність у дитини острівцевих аутоантитіл — біомаркерів, які, як відомо, впливають на розвиток діабету 1 типу.

Дослідницька група виявила, що новий комбінований підхід значно покращив прогноз розвитку діабету 1 типу у дітей, що потенційно дозволило поліпшити консультування сімей з питань ризику розвитку діабету.

«В цей час 40% дітей, у яких діагностовано діабет 1 типу, мають важке ускладнення — кетоацидоз. Для маленьких дітей це вкрай небезпечно для життя, і веде до тривалих госпіталізацій, а в деяких випадках навіть до паралічу або смерті. Використання нашого нового комбінованого підходу для визначення того, у яких дітей розвинеться діабет, може запобігти цим трагедіям і гарантувати, що діти опиняться на правильному шляху лікування в більш ранньому віці» — пишуть дослідники.