Здоров’я

Вчені розвінчали міф про користь безглютенових продуктів

Як зробити вживання злакових корисним.

Безглютенові продукти — модне віяння в дієтології. У багатьох країнах світу в продуктових магазинах є цілі відділи з такою дієтичною продукцією. Можна придбати макарони, хліб, кондитерські вироби. Правда за обіцяну користь доведеться заплатити. Такі продукти досить дорогі. Чи варті вони своїх грошей?

Лікарі скептично ставляться до виключення глютену. Варто оцінювати всю інформацію і вірити тільки підтвердженим фактам, інформує Ukr.Media.

У дослідженні вчених на вживання продуктів з глютеном і без нього взяли участь понад 100 тисяч осіб. Результати діагностики не виявили відмінностей у випробовуваних.

Глютен — це клейковина, яка міститься у більшості злакових культур. Людина з давніх часів вживала зернові й крупи, не відчуваючи шкоду глютену. Що змінилося за останні роки? Злакові багаті рослинним білком, вітамінами групи B, кальцієм, фосфором, іншими мікроелементами та мінералами.

Є міф, що вживання глютенових продуктів призводить до набору зайвої ваги. Тут важливо знати міру. Якщо ваш раціон складається в основному з тістечок і булочок, то надлишок калорій буде відкладатися в жирові запаси. Для отримання користі від злакових раціон повинен бути збалансований.

Є твердження, що багато людей відчувають чутливість до глютену або целіакію. Дійсно є аналіз, який визначає таку схильність. Однак підтверджене захворювання має від 1% до 3% людей, що звернулися. Реальні хворі на целіакію страждають діареєю, втратою ваги, здуттям живота і не можуть засвоювати необхідні речовини через пошкоджену стінку кишківника.

Багато знаменитостей стверджують, що схудли на безглютеновій дієті. Якщо проаналізувати їх раціон, то вони вживали більше овочів, пісного м’яса, риби, морепродуктів і рослинних олій. Зниження ваги спостерігалося при обмеженні калорій, вживанні великої кількості води й фізичних навантаженнях. Глютенові продукти були присутні, але в невеликій кількості.

Прихильники безглютенової дієти відзначають прилив бадьорості при виключенні з раціону хлібобулочних виробів і макаронних виробів. Насправді важко перетравлюється не глютен, а продукти, які крім нього містять високий відсоток вуглеводів. Якщо раціон складається переважно з таких виробів, то це дійсно важко для травної системи. Щоб отримати всю користь від злакових, необхідно дотримуватися балансу, вуглеводи не повинні перевищувати половину раціону по калоріях.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net