Прогрес

Вчені відправили на Марс «дерево-робот», яке буде виробляти кисень для майбутніх колоністів

MOXIE унікальна технологія, яка ще на крок наблизить людство до колонізації Червоної планети.

30 липня з мису Канаверал до Марса вирушила ракета з ровером Perseverance, інформує Ukr.Media.

Марсохід доставить на Червону планету цілий набір передової апаратури, включаючи камери високої роздільної здатності і перший марсіанський вертоліт.

Багато з цих інструментів розроблені для вивчення можливості колонізації Марса людьми.

Наприклад, Perseverance доставить на поверхню планети пристрій Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment (MOXIE), яке спробує добувати кисень з місцевої атмосфери.

Кисень є серйозною проблемою для космічних місій — він займає багато місце і навряд чи колоністи коли-небудь зможуть доставити на Марс достатній його запас. І це не кажучи про те, що кисень є окислювачем палива і потрібен під час самого польоту.

Саме цю проблему покликаний вирішити MOXIE. Це невеликий робот, який подібно дереву, збирає вуглекислий газ, а потім електрохімічним шляхом розділяє його молекули на СО (чадний газ) і атомарний кисень, який потім збирає в придатний для дихання О2.

Чистота отриманого таким способом кисню становить 99,6 %. MOXIE випускає обидва гази назад в атмосферу, майбутні моделі будуть направляти О2 в баки-накопичувачі. Чадний газ у даному разі не представляє проблеми, оскільки його об’єми вкрай малі, і частина його згодом з’єднається з атмосферним киснем, знову перетворившись в СО2.

MOXIE буде виробляти кисень і заміряти різні параметри цього процесу протягом всієї місії Perseverance. А приступить він до цього завдання відразу після посадки ровера на Марс 18 лютого 2021 року.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net