Прогрес

Вчені випробували препарат, що «омолоджує» мозок

Вчені Каліфорнійського університету в Сан-Франциско виявили, що всього кілька доз експериментального препарату ISRIB допомагають повернути назад вікове погіршення пам’яті і розумових здібностей у гризунів. Про це повідомляє MedicalXpress.

Відзначається, що під час досліджень препарат показав здатність відновлювати функцію пам’яті через кілька місяців після черепно-мозкової травми, усувати когнітивні порушення при синдромі Дауна, запобігати втрату слуху через шум, боротися з деякими типами раку простати і навіть покращувати когнітивні функції у здорових тварин.

«Надзвичайно швидкий ефект ISRIB показує, що значна частина вікових розумових втрат може бути викликана свого роду оберненим фізіологічним блокуванням, а не більш стійкою деградацією. Наші дані свідчать про те, що старий мозок не втрачає назавжди основні когнітивні здібності», — зазначили автори роботи.

Препарат був відкритий у 2013 році. ISRIB перезавантажує механізми виробництва білка в клітинах після того, як вони блокуються однією з інтегрованих реакцій на стрес (ISR).

Механізм зупинки синтезу білка має вирішальне значення для відсіювання неправильно функціонуючих клітин, але, якщо він «дає збої», це може привести до серйозних проблем. Вчені вважають, що в основі вікового розумового зниження може лежати велика активація ISR-механізму.

Під час дослідів старих мишей вчили вибиратися з водяної пастки за допомогою прихованої платформи. Це завдання зазвичай важко освоїти старій тварині, проте ті особини, які три дні отримували невеликі дози ISRIB, справлялися із завданням так само, як молоді, і набагато краще, ніж тварини того ж віку, які не приймали препарат.

Через кілька тижнів після початкової терапії вчені влаштували для тих же мишей випробування розумової гнучкості. Вони навчали їх знаходити вихід з лабіринту, який змінювався щодня.

Гризуни, які отримали ISRIB за три тижні до цього, добре справлялися із завданням, на відміну від родичів без терапії.

Вивчивши активність і анатомію клітин гіпокампа мозку (грає ключову роль у навчанні і пам’яті) через день після одноразової дози ISRIB, фахівці виявили, що загальні ознаки старіння нейронів «зникли буквально вмить».

Зараз автори дослідження намагаються зрозуміти, як довго можуть зберігатися когнітивні переваги ISRIB. За їхніми словами, в майбутньому відкриття може привести до лікування хвороб Альцгеймера, Паркінсона, розсіяного склерозу, наслідків ЧМТ, синдрому Дауна та вікових когнітивних змін.

Раніше повідомлялося, що мутований білок сестрин здатний впливати на тривалість життя.