Прогрес

Вчені виявили «близнюка» нашої галактики

Група астрономів виявила галактику, яка є давнім близнюком нашого Чумацького Шляху. Відстань до неї становить 12 мільярдів світлових років. Про це пише науковий журнал Nature.

Повідомляється, що галактика-«близнюк» — SPT0418-47 — перебуває в сузір’ї Годинника.

«Це відкриття показує, що ті структури, які ми бачимо в найближчих спіральних галактиках і в Чумацькому Шляху, існували вже 12 мільярдів років тому», — пояснила астроном з астрофізичного інституту Товариства Макса Планка й один з авторів дослідження Франческа Ріццо.

Ріццо і її колеги спостерігали за SPT0418-47 за допомогою мікрохвильового телескопа ALMA. Світло від цієї галактики йде до Землі більш ніж 12 мільярдів років. Тому зараз фахівці можуть бачити її в тому стані, у якому вона перебувала приблизно через 1,4 мільярди років після Великого вибуху.

Під час дослідження з’ясувалося, що форма цієї галактики більше схожа на форму Чумацького Шляху, ніж на форми, властиві всім давнім галактикам. Крім того, SPT0418-47 ближче до сучасних галактик, ніж до стародавніх, і з точки зору устрої матерії диска.

«Ми зіткнулися з дуже дивним явищем. Незважаючи на те, що ця галактика виробляє зірки з величезною швидкістю і в цілому дуже неспокійна за своєю природою, матерія її диска виявилася дуже впорядкованою. Це стало великою несподіванкою і, безсумнівно, вплине на наші уявлення про еволюцію галактик», — додала один з авторів дослідження Симона Вегетті.

Раніше вчені припустили, що Сонячна система могла з’явитися внаслідок зіткнень Чумацького Шляху з її супутником — карликовою галактикою Sgr DEG.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net