Прогрес

Вчені виявили, що на Марсі рухаються гігантські хвилі з піску

Рух піску на Червоній планеті привернув увагу вчених.

Дослідники виявили рух на Марсі! Виявилося, що гігантські хвилі з піску, часто звані «мегаряб’ю» («megaripples» гряди), які повільно рухаються по поверхні Червоної планети, інформує Ukr.Media.

Це явище не унікальне для Марса. На Землі такий процес теж може бути помічений, наприклад в пустелях. Але колосальні смуги брижів на піщаних дюнах Червоної планети, які, як вважають вчені, утворилися сотні тисяч років тому, можуть бути ознакою того, що вітри на Марсі сильніші, ніж вважалося раніше.

Дане спостереження спростовує сучасні атмосферні моделі, які припускають, що вітри Марса не можуть бути досить сильними, щоб пересувати такі величезні піщані структури.

Використовуючи знімки, зроблені орбітальним апаратом NASA Mars Reconnaissance Orbiter, міжнародна група вчених розглянула їх ближче, зосередившись на двох ділянках поблизу марсіанського екватора. В цілому вони проаналізували 1100 «мегарябів».

Раніше вчені вважали, що ці дюни на Червоній планеті утворилися ще давним-давно, коли більш щільна атмосфера допускала більш сильні вітри, і відтоді ці місця були нерухомі. Однак вивчаючи фото, вчені виявили, що «мегаряби» дійсно дуже повільно, але рухаються, приблизно на 10 сантиметрів на рік. Згідно з науковими даними, в пустелі Лут в Ірані на Землі відбувається аналогічний рух.

І хоч ця новина проливає нове світло на атмосферу Марса, це може бути поганою новиною для майбутніх астронавтів. Вітряні умови можуть в кінцевому підсумку зіпсувати середовище проживання перших дослідників і сонячні батареї.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net